Betere vergoeding voor asbestslachtoffers krijgt groen licht in Kamercommissie
In de Kamercommissie Sociale Zaken is een wetsvoorstel voor een verbetering van het Asbestfonds met een brede meerderheid goedgekeurd. Valerie Van Peel (N-VA), die mee het initiatief neemt, blijft achter met een dubbel gevoel en betreurt dat de vervuilers buiten schot blijven.
De tekst moet nog langs de plenaire Kamer passeren alvorens in werking te kunnen treden.
Geamendeerd
Enkele weken geleden kwam het in dezelfde commissie nog tot een aanvaring toen Open VLD en CD&V vertrokken bij de stemming over het wetsvoorstel van Van Peel, Anne Dedry (Groen) en Catherine Fonck (CDH), waardoor die stemming niet kon plaatsvinden.
De tekst die woensdag groen licht kreeg, is een geamendeerde versie. Het oorspronkelijke voorstel moest het mogelijk maken dat slachtoffers die een beroep doen op het Asbestfonds, ook nog in staat moesten zijn de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen. Die mogelijkheid werd intussen door de andere partijen via een amendement weggestemd.
Versoepeling
Wat verandert er concreet? Slachtoffers kregen tot nu toe een tussenkomst vanaf de datum van hun aanvraag. Voortaan krijgen ze een tussenkomst vanaf de diagnose, met een maximum van 120 dagen tussen de diagnose en de aanvraag.
Er komt een uitbreiding van de lijst van ziektes die in aanmerking komen. Tot nu toe ging het enkel om mesothelioom en asbestose. Daar komen ook longkanker en larynxkanker bij.
Voor de ergste slachtoffers (met mesothelioom) wordt een nieuwe extra toelage van 10.000 euro voorzien. Zoals het reeds voor beroepsziektes bestaat, komt er nu ook voor asbestslachtoffers een tussenkomst voor begravingskosten. Het gaat over een geïndexeerd forfaitair bedrag van 1.000 euro. Het fonds krijgt ook de begeleiding van de slachtoffers als opdracht.
Tenslotte zal de verjaringstermijn tot vijf jaar na de diagnose lopen voor de slachtoffers die geen beroep willen doen op het Asbestfonds en zich tot justitie richten. Het burgerlijk wetboek voorziet een verjaring van twintig jaar na de feiten. Probleem is dat asbestziektes pas later worden gediagnosticeerd, dus verdween die mogelijkheid de facto voor de slachtoffers.
Reacties
Van Peel benadrukt dat organisaties als Kom Op Tegen Kanker en slachtoffervereniging Abeva al jaren pleiten voor een verbetering van het Asbestfonds. Met het voorstel komt het parlement deels aan hun eisen tegemoet, aldus de N-VA’ster. ‘Enerzijds is het gelukt om eindelijk een serieuze stap vooruit te zetten voor de slachtoffers. Anderzijds blijven de asbestbedrijven nog maar eens buiten schot’, luidt het.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is tevreden over de stemming. Ze wijst erop dat het Asbestfonds sinds de oprichting in 2007 2.669 mensen heeft geholpen voor een totaal budget van 108 miljoen euro.
Recent nog besliste de regering het fonds te versterken. Zo maakte De Block onder andere 650.000 euro vrij voor een nieuwe preventieopdracht. Concreet zal in 2019 een sensibiliseringscampagne gevoerd worden, gericht op bedrijven en gezondheidsberoepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier