Benoemingscarrousel opgelost: Frank Van Massenhove nieuwe topman NMBS
De federale topministers zijn het zondag na maandenlang getouwtrek eens geraakt over een reeks topbenoemingen bij overheidsbedrijven en de verloningen. Frank Van Massenhove, momenteel topman van de FOD Sociale Zaken, gaat de NMBS leiden.
De federale topministers zijn het na maandenlang getouwtrek eens geraakt over een reeks topbenoemingen bij overheidsbedrijven. Ook over de lonen is een akkoord. Daarmee komt een einde aan een onverkwikkelijk dossier waarmee de regering Di Rupo verveeld zat.
Frank Van Massenhove, momenteel topman van de FOD Sociale Zaken, gaat de NMBS leiden. Van Massenhove tweette dat hij ‘net als iedereen, verbijsterd is’.
Zijn voorganger Marc Descheemaecker, van liberale signatuur, gaat naar Brussels Airport.
Jannie Haek, die aan het stuur van de NMBS Holding stond, gaat de Nationale Loterij besturen. Hij heeft een rode stempel en geldt als vertrouweling van Johan Vande Lanotte.
Luc Lallemand (PS) blijft zoals verwacht gedelegeerd bestuurder van infrastructuurbeheerder Infrabel. De PS zou zich onverzettelijk getoond hebben in de herbenoeming van Lallemand.
De spoorwegbonden reageren voorzichtig op de aanstelling van Van Massenhove. Ze hopen, zo meldt de VRT, dat hij sociale rust kan brengen alsook de vertragingen kan aanpakken. De bonden komen terug op een eerdere uitspraak van Van Massenhove dat het te moeilijk is om ambtenaren te onstlaan.
Voormalig CD&V-minister van Justitie Stefaan De Clerck gaat zoals verwacht werd naar Belgacom, als voorzitter van de raad van bestuur. Dat moet wel nog bevestogd worden door die raad van bestuur. Volgens de VRT
neemt hij de functie ‘met veel plezier, veel goesting en zelfs met ambitie aan’.
‘Voorzitter van een raad van bestuur is een beleidsfunctie, dat is toch niet hetzelfde als een operationele functie. En als Frank Van Massenhove de NMBS kan leiden, kan ik ook naar Belgacom.’
Johan Decuyper, ook even in de running voor de NMBS maar uiteindelijk nooit echt ernstig kandidaat wegens nog geen zwaargewicht genoeg om de NMBS te besturen, zal Belgocontrol leiden. Decuyper is nu nog kabinetchef van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V).
Luc Coene, oud-kabinetschef van Guy Verhofstadt, krijgt een mandaatverlening van een jaar aan het hoofd van de Nationale Bank. Daarna zal hij worden opgevolgd door JanSmets.
Bij de financiële toezichthouder FSMA blijft Jean-Paul Servais aan het hoofd van het directiecomité, ook al stootte dat op kritiek omdat Servais vernietigende commentaren kreeg omdat hij niets had gemerkt van de ontsporingen bij Dexia.
Koen Van Loo (Open Vld) blijft op post bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).
De benoemingspuzzel wordt vervolledigd door een reeks voorzitters van raden van bestuur. Die posten zijn voor Jean-Claude Fontinoy (MR, NMBS), Laurence Bovy (PS, FPIM), Christine Vanderveeren (CD&V, Infrabel) en Renaud Lorand (PS, Belgocontrol).
Toplonen op 290.000 geplafoneerd, op één uitzondering na
Het toploon voor nieuwe contracten komt – mits één enkele uitzondering – op 290.000 euro. Die ene uitzondering mag nooit hoger gaan dan 10 procent van het basisloon, luidt het nog.
De overheidsmanagers die al benoemd zijn, zien niets veranderen aan hun loon. Johnny Thijs en Johnny Thijs en Didier Bellens, van Bpost en Belgacom, zullen hun loon dus niet zien zakken. Thijs had tijdens het debat rond de toplonen verklaard niet te willen inleveren van 1,1 miljoen per jaar naar 290.000 euro. Dat vind hij ‘onrechtvaardig’., van Bpost en Belgacom, zullen hun loon dus niet zien zakken. Thijs had tijdens het debat rond de toplonen verklaard niet te willen inleveren van 1,1 miljoen per jaar naar 290.000 euro. Dat vind hij ‘onrechtvaardig’.
Overheidsmanager van het jaar
Van Massenhove is de meest verrassende naam in de rij. Zijn naam circuleerde immers niet. Van Massenhove is echter geen onbekende. Als manager van de FOD Sociale Zaken kon hij fraaie resultaten voorleggen. Hij wordt breed geroemd omdat hij van een logge staatsinstelling een wervend departement heeft gemaakt. In 2007 werd hij dan ook uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar. Van Massenhove was kabinetschef onder Frank Vandenbroucke (SP.A).
Met dit akkoord heeft de regering Di Rupo een knoop doorgehakt die de regering zwaar op de maag lag. In een opiniebijdrage voor Knack.be noemde politicoloog Carl Devos (UGent) het topbenoemingendossier ‘een van de drie vergiftigde dossiers’ van de regering Di Rupo. Lees hier: ‘Minachting voor het volk: drie vergiftigde dossiers voor Di Rupo I‘
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier