Belgische staat klaagt Franstalige mediagroep aan voor artikels over Qatargate

Annelies Verlinden (CD&V) © Belga

De Belgische staat heeft een klacht ingediend tegen de Franstalige mediagroep Sudinfo. De klacht zou bepaalde artikels viseren over Qatargate, het schandaal rond buitenlandse beïnvloeding en corruptie dat het Europees Parlement op zijn grondvesten deed daveren.

Dat meldt Sudinfo woensdagavond.

De mediagroep bevestigt woensdagavond dat zij het voorwerp uitmaakt van een klacht, die in kort geding is ingediend door de ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, en een ambtenaar. Sudinfo geeft geen details over de zaak en laat de zaak naar eigen zeggen over aan het gerecht.

De minister van Binnenlandse Zaken zou volgens de mediagroep willen dat vijf artikels over Qatargate, online verschenen tussen november 2023 en juni 2024, verwijderd worden. Sudinfo vindt het voorts ‘verbazingwekkend’ dat de minister aan de rechtbank vraagt om de mediagroep een verbod op te leggen om in de toekomst nog soortgelijke informatie te publiceren, op straffe van een schadevergoeding van 50.000 euro. Volgens de mediagroep is dit verzoek ongrondwettelijk omdat het de persvrijheid aantast.

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en van Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben om invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Partner Content