België maakt 190 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp 

Caroline Gennez (Vooruit)
Caroline Gennez (Vooruit) © Belga

Ons land maakt voor dit jaar 190 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp. Die toezegging heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maandag gedaan op het Europees Humanitair Forum, dat in Brussel plaatsvindt. “Nog nooit waren de humanitaire noden zo groot. Nog nooit was het zo moeilijk om genoeg hulp tot bij mensen in nood te krijgen”, zegt minister Gennez.

Het hoge aantal conflicten in de wereld en de gevolgen van de klimaatopwarming maken dat 300 miljoen mensen voor het einde van het jaar humanitaire hulp nodig zullen hebben, althans volgens schattingen van de Verenigde Naties. Bovendien leverde de internationale gemeenschap vorig jaar maar 40 procent van de nodige steun. Het financieringstekort was met andere woorden nooit zo groot.

Op het Europees Humanitair Forum doen de Europese Commissie en het Belgisch voorzitterschap daarom een oproep aan de lidstaten, maar ook aan de hele donorgemeenschap, om een tandje bij te steken.

Tijdens het Forum komen twee dagen lang zo’n 3.000 hulpverleners, politici en vertegenwoordigers van humanitaire ngo’s en VN-organisaties samen om hun bijdragen aan te kondigen en te bespreken hoe de humanitaire hulp kan worden opgeschaald, en hoe de hulpverlening efficiënter kan worden georganiseerd. Minister Gennez heeft een budget van 190 miljoen euro toegezegd. Dat is bijna 20 miljoen euro meer dan vorig jaar. Ons land staat daarmee in de top-20 van internationale donoren.

‘Ik ben trots dat we als klein land toch een relatief grote bijdrage kunnen leveren. België wordt als donor bovendien enorm geapprecieerd omdat meer dan 60 procent van onze humanitaire hulp naar noodfondsen en de algemene middelen van hulporganisaties gaat. Dat betekent dat ze zelf kunnen beslissen waar en hoe de steun wordt besteed’, legt Gennez uit.

Op vraag van het Belgisch voorzitterschap ligt de focus dit jaar op vergeten crisissen. Dat zijn humanitaire crisissen die minder aandacht krijgen in de pers en politiek, en daardoor ook ondergefinancierd blijven. Ook het toenemend aantal schendingen van het internationaal humanitair recht staat op de agenda.

‘Als internationale gemeenschap dragen we de verantwoordelijkheid om mensen in nood bij te staan, ongeacht de omstandigheden. Dat geldt evenzeer voor een hongerig kind in Gaza als een overlevende van seksueel geweld in Oost-Congo’, aldus Gennez.

Partner Content