België is ‘te gemakzuchtig’ in strijd tegen corruptie (Transparency International)

Qatargate in het Europees Parlement (foto: ondervoorzitter Eva Kaili) ‘bewijst dat een permanente, actieve strijd tegen corruptie nodig is’, stelt Transparency International. © Getty
Adriaan Cartuyvels

België boekt al jaren geen vooruitgang meer in de strijd tegen corruptie, en daarin staat het niet alleen. 95% van alle landen in de wereld doet sinds 2017 niet genoeg om corruptie aan te pakken, zegt de ngo Transparency International, die vandaag zijn jaarlijkse corruptie-index publiceert.

Met een score van 73 op 100 (0 = zeer corrupt, 100 = niet corrupt) en een zestiende plaats op de ranglijst van ‘minst corrupte’ landen lijkt België het niet slecht te doen in de jaarlijkse corruptie-index van de ngo Transparency International. Alleen zakte ons land al in 2020 naar het huidige niveau en is 73 op 100 de laagste score van ons land sinds het begin van de berekeningen.

Sinds 1995 berekent Transparency International jaarlijks de Corruption Perception Index (CPI) op basis van gegevens van onder meer de Wereldbank en het Wereld Economisch Forum. De index is een maatstaf voor de (waargenomen) corruptie in de publieke sector in 180 landen en regio’s en focust daarbij op omkoping en verduistering van publiek geld. Daarnaast wordt ook de effectiviteit van de corruptiebestrijding in die landen en regio’s onder de loep genomen.

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door de Europese Commissie, blijkt dat 62% van de Belgen vindt dat corruptie in ons land nog steeds wijdverspreid is.

Klokkenluiderswet

Transparency International oordeelt dat de Belgische overheid niet genoeg doet in haar strijd tegen corruptie. ‘In België, waar de haven van Antwerpen vecht tegen de infiltratie van drugs en de echo’s van Qatargate nog steeds sterk voelbaar zijn, is het noodzakelijk dat de Belgische overheid de corruptieproblematiek centraal stelt’, zegt Dominique Dussard, voorzitter van Transparency International Belgium.

Twee derde van de landen scoort lager dan 50/100, wat op ernstige corruptieproblemen wijst.

Volgens het rapport wordt corruptie nog te vaak gezien als ‘een probleem elders’. Daardoor is de Belgische overheid ‘te gemakzuchtig’. Qatargate, een grootschalig onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement waaraan ook Knack meewerkte, bewijst dat ook grote instellingen in het hart van ons land niet immuun zijn voor corruptie. In het rapport toont Transparency International zich positief over het gerechtelijke onderzoek naar Qatargate. Tegelijk bewijst de zaak dat een permanente, actieve strijd tegen corruptie nodig is, aldus de ngo.

Het rapport is ook positief over de zogenaamde ‘klokkenluiderswet’ die in februari 2023 in ons land in werking is getreden. De wet biedt een betere bescherming voor personen die inbreuken melden.

Belediging

De gevolgen van corruptie treffen vooral de meest kwetsbaren in de samenleving, stelt Transparency International. Slachtoffers van corruptie hebben in veel landen nog steeds geen eerlijke toegang tot de rechterlijke macht, zegt ceo Daniel Eroksson. Hij vindt dat ‘iedereen een eerlijk en inclusief rechtssysteem verdient, waarin de stem van slachtoffers in elke fase wordt gehoord. Al het andere is een belediging voor justitie.’

Met zijn 16e plaats in de ranglijst is België verre van de slechtste leerling van de klas. De meeste landen boekten in de voorbije tien jaar weinig tot geen vooruitgang in hun aanpak tegen corruptie. Twee derde van de landen scoort lager dan 50/100, wat op ernstige corruptieproblemen wijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content