Beke op huisbezoek, Rutten op ‘Ronde’: ‘In verkiezingstijd is alle aandacht welkom’

© BelgaImage
Niels Verdonck
Niels Verdonck Medewerker Knack.be

CD&V start vandaag officieel met de campagne voor de lokale verkiezingen dit najaar. Voorzitter Wouter Beke ging met de Vilvoordse afdeling op huisbezoek. Lokale CD&V-afdelingen willen bij 1 miljoen huizen aanbellen om bij de bewoners te polsen naar hun bezorgdheden. ‘De herkenbaarheid van kandidaten speelt een grote rol’, zegt professor Lokale Politiek Herwig Reynaert (UGent).

Beke is niet de enige voorzitter die mee met de lokale afdelingen de boer opgaat. Op 11 januari vorig jaar kondigde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten aan dat ze haar zitje in het Vlaams parlement doorgeeft. Ze trapte toen haar ‘Ronde Van Vlaanderen’ af, waarin ze elke gemeente in Vlaanderen bezoekt om te ‘praten over de grote en de kleine dingen in het leven’. Ook Beke maakte zich vandaag in Het Journaal sterk dat mensen ‘het gezicht van hun buurt of gemeente moeten kennen’. Het is opmerkelijk dat beide voorzitters zo expliciet op het lokale toneel verschijnen. ‘In verkiezingstijd is alle aandacht voor een partij welkom’, zegt Reynaert.

Is het een goede strategie om als voorzitter mee de boer op te gaan en te praten met de man in de straat?

Mocht ik politicus zijn – wat ik niet ben voor alle duidelijkheid – zou ik dat zeker doen. Niet enkel tijdens de verkiezingsstrijd, maar wel bij de start van de legislatuur, om nadien ook die lijn proberen door te trekken tot het einde. Ik zou ervoor zorgen dat ik heel goed weet wat er bij de bevolking leeft.

‘Onderzoek naar stemgedrag bevestigt dat er lokaal meer voorkeursstemmen zijn dan op andere niveaus.’

Is het gebruikelijk dat ook partijvoorzitters zich op lokaal niveau vertonen?

In de context van deze verkiezingen is het zeer begrijpelijk. De regionale, federale en Europese verkiezingen volgen onmiddellijk op de lokale verkiezingen van 2018. Lokale afdelingen behouden een grote autonomie, maar in verkiezingstijd is alle aandacht voor je partij welkom. Ook de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 was de eerste affiche die ik zag in mijn stad een met beeltenis van N-VA-voorzitter Bart De Wever en ik woon niet in Antwerpen. Toen zei N-VA dat de gemeenteraadsverkiezingen ‘het eerste moment was om regering Di Rupo II te beoordelen’, dus het hangt allemaal nauw samen.

‘Persoonlijk contact tussen politici en burger blijft zeer belangrijk.’

Zowel Rutten als Beke kwamen in Het Journaal met hun actie. Draait het niet vooral om de media-aandacht?

Daar draait het zeker om, maar het is ook een krachtig signaal naar de lokale afdelingen. Partijvoorzitters zullen overal opduiken om lokale afdelingen een hart onder de riem te steken en om reclame te maken. Maar ook andere populaire politici doen dat, zo doorkruist Theo Francken Vlaanderen met zijn ‘Theo Toert’.

Wouter Beke legt in Het Journaal de nadruk op de herkenbaarheid van politici. Speelt dat een grote rol?

Absoluut. Onderzoek naar stemgedrag bevestigt dat er lokaal meer voorkeursstemmen zijn dan op andere niveaus. Begrijpelijk, aangezien het lokale niveau het dichtst staat bij de mensen. De kans is ook veel groter dat je iemand kent die zich lokaal engageert. Een buurman of -vrouw of vrienden die op een lijst staan, herkenbare gezichten dus. Dat verklaart ook de constante zoektocht naar witte konijnen die zoveel mogelijk stemmen kunnen halen.

Beke erkent ook dat sociale media belangrijk zullen zijn.

Daar heeft hij gelijk in, bij de vorige verkiezingen was dat in mindere mate ook al zo. Als partij ben je genoodzaakt om sociale media te gebruiken om je militanten te mobiliseren. Om de kiezers te bereiken gebruiken politici best diverse kanalen. Persoonlijk contact tussen politici en burger blijft natuurlijk zeer belangrijk en ik denk nu ook niet dat we in 2018 geen affiches meer zullen zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content