Antwerps stadsbestuur roept ministers op om boeren te identificeren bij blokkades

Bart De Wever. © Belga

Naar aanleiding van de oproep onder landbouwers om dinsdag toegangswegen tot de Antwerpse haven af te sluiten, heeft het stadsbestuur aan twee ministers gevraagd om overtreders te identificeren. Dat meldt het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De geplande actie rond de haven zou al vroeg beginnen op dinsdagochtend, rond 5 uur. De snelwegen zijn echter een federale bevoegdheid.

Daarom schreef waarnemend burgemeester van Antwerpen, Koen Kennis (N-VA), een brief naar vice-eersteminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De effectieve beslissing om over te gaan tot controles, ligt in de praktijk wellicht bij provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V).

‘Manifesteren is een recht’, klink het bij Koen Kennis. ‘Wegen blokkeren en medeburgers gijzelen, is dat niet. Het versperren van de toegang tot kritieke infrastructuur, zoals ziekenhuizen, het havengebied en logistieke knooppunten, mag niet zonder gevolgen blijven. Daarom heb ik de bevoegde collega’s opgeroepen om overtreders te identificeren.’

Ook Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) zegt begrip te kunnen opbrengen voor de ongerustheid bij landbouwers. Toch is het afsluiten van toegangswegen naar en van de Antwerpse haven ’totaal onaanvaardbaar’, zegt ze. ‘Het volledig afsluiten van openbare infrastructuur en bedrijven valt niet onder de uitoefening van betogingsrecht.’

Partner Content