Antwerpen maakt laten leeglopen van autobanden strafbaar

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

De stad Antwerpen maakt binnenkort een einde aan de discussie rond het al dan niet strafbaar zijn van het laten leeglopen van banden van voertuigen. Wie vanaf begin oktober nog zo’n actie onderneemt, bijvoorbeeld als deel van een protest tegen SUV’s zoals al eerder gebeurde, mag een GAS-boete verwachten.

De voorbije maanden sloegen actievoerders van de internationale klimaatgroep Tyre Extinguishers al meermaals toe in Antwerpen. Ze laten doelbewust banden van geparkeerde voertuigen leeg, veelal ’s nachts, om duidelijk te maken dat SUV’s voor hen niet welkom zijn in een stedelijke omgeving, omdat ze een pak meer verbruiken en uitstoten dan de gemiddelde wagen.

De politie startte na de acties telkens een onderzoek, maar er was twijfel of het laten leeglopen van autobanden wel als vandalisme kon worden gezien, aangezien er niet echt schade wordt berokkend.

Het stadsbestuur wil daar nu komaf mee maken. “Om de openbare veiligheid en rust te herstellen, zorgt de stad er nu voor dat het leeg laten lopen van banden van andermans voertuig zonder diens toestemming verboden en dus ook administratief strafbaar is”, klinkt het. 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigt de beslissing. ‘Van andermans eigendom blijf je af, punt’, zegt hij. ‘Dit soort vandalisme is een terechte doorn in het oog van gewone Antwerpenaren. Banden leeglaten kan ook ernstige risico’s opleveren. Stel dat een dokter van wacht dringend naar een patiënt wordt geroepen, of een technicus opgebeld wordt voor een grootschalige storing. Daarom is deze bepaling in het politiereglement uitermate noodzakelijk om het fenomeen kordaat en doelgericht te kunnen bestrijden.’

Partner Content