Afghaanse ‘talibaninfluencer’ verliest zijn vluchtelingenstatus in België

© AFP via Getty Images

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft de vluchtelingenstatus opgeheven van Jamil Q. Dat bevestigt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen aan Knack en RFG Magazine. De Afghaan kwam vorig jaar in opspraak nadat hij vanuit Brussel op sociale media zijn steun voor de taliban had uitgesproken.

In mei 2023 berichtte de Franstalige krant L’Avenir over ‘een Afghaanse propagandist in Brussel’ die dagelijks publicaties zou verspreiden ‘die gunstig zijn voor het islamistische talibanregime. Een petitie met bijna 7500 handtekeningen roept op om hem uit België te verbannen’. Een maand later kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat ze het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) had gevraagd om de vluchtelingenstatus van de man opnieuw te onderzoeken. Knack en het Nederlandse RFG Magazine achterhaalden dat dat inmiddels is gebeurd.

‘Het CGVS heeft op 2 mei 2024 de beslissing verzonden naar betrokkene dat zijn vluchtelingenstatus is opgeheven’, bevestigt Frédéric Tamborijn, persmagistraat van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. ‘Een opheffing is niet hetzelfde als een intrekking. Bij een opheffing stelt men vast dat de vluchtelingenstatus vandaag niet langer nodig is.’

Hij presenteert zichzelf als ambassadeur van de vrede maar betuigt ook geregeld zijn steun aan de taliban.

Het CGVS kan niet ingaan op individuele dossiers, reageert woordvoerder Olivier Brasseur. ‘Wel is het zo dat we soms overgaan tot een opheffing van de internationale bescherming als blijkt dat er geen vrees meer is voor de persoon in kwestie bij terugkeer naar diens land van herkomst. Dit bijvoorbeeld op basis van een gewijzigde situatie in het land van herkomst. De aanleiding voor zo’n heronderzoek kan wegens bijzonder zware feiten van openbare orde zijn. Maar de bewijslast ligt bij het CGVS, en radicalisme is doorgaans niet voldoende, zeker als er geen sprake is van een gerechtelijke veroordeling.

‘Daarom blijkt het in sommige dossiers gemakkelijker te zijn om te herevalueren of de nood aan internationale bescherming die destijds werd vastgesteld, nog actueel zou zijn. Als het beschermingsstatuut wordt ingetrokken of opgeheven door het CGVS, zal de Dienst Vreemdelingenzaken bekijken of de verblijfstitel kan worden beëindigd of ingetrokken.’

Jamil Q. heeft heel wat volgers op sociale media zoals YouTube (80.000), TikTok (44.900), Twitter (18.700) en Facebook (157.000). Hij presenteert zichzelf als ambassadeur van de vrede maar betuigt ook geregeld zijn steun aan de taliban. Volgens een woordvoerder van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) is er in België ‘geen sprake’ van een trend van mensen met Afghaanse achtergrond die het talibanregime verheerlijken. ‘Dit is eerder een geïsoleerd geval.’

Op 5 juni heeft Jamil Q. bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen beroep ingesteld tegen de beslissing om zijn vluchtelingenstatus op te heffen. ‘Het dossier is nog hangende bij ons’, zegt woordvoerder Tamborijn. ‘Er is nog geen zittingsdatum vastgelegd.’ Knack nam contact op met Jamil Q’s advocate in het kader van wederhoor, maar we ontvingen geen reactie.

‘Hoe lang houden Afghaanse vrouwen het nog vol?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content