Adrien Dolimont wordt Waals minister-president

Adrien Dolimont © Belga

Adrien Dolimont wordt de nieuwe minister-president van de Waalse regering. De 35-jarige Dolimont is momenteel minister van Financiën en Begroting en wordt nu de jongste minister-president van Wallonië ooit, zo heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zondag bekendgemaakt.

Het wordt dus niet Bouchez zelf die de leiding over de Waalse regering in handen neemt. “Het was een verscheurende keuze”, aldus de liberale voorzitter. Naar eigen zeggen hakte hij de knoop pas een half uur voor de persconferentie door. 

‘Ik heb een sterke band met Wallonië en er ligt een historische kans om er hervormingen door te  voeren, maar er zijn ook de onderhandelingen voor de federale regering en de gemeenteraadsverkiezingen die eraan komen. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat onze partij die uitdagingen onder de beste omstandigheden kan aangaan. En ik kan gelukkig rekenen op een sterk team’, aldus Bouchez.

De nieuwe Waalse regeringsleider wordt dus Dolimont – de jongste uit de geschiedenis. Hij was pas sinds januari 2022 Waals minister van Begroting, Financiën, Luchthavens en Sportinfrastructuur als opvolger van Jean-Luc Crucke, die intussen verhuisde naar Les Engagés. Dolimont wordt ook bevoegd voor Begroting, Financiën, Dierenwelzijn, Internationale Betrekkingen en de Wapenlicenties.

Een opvallende naam in de ministeriële casting is die van Jacqueline Galant. Zij was in het verleden federaal minister van Mobiliteit in de regering-Michel, maar moest ontslag nemen. Ze keert nu langs de grote poort terug als minister in de Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap. Galant wordt bevoegd voor Sport, Sportinfrastructuur, Media en Administratieve Vereenvoudiging. Ook een opvallende naam is Cécile Neven. Zij was topvrouw bij de Franstalige werkgeversorganisatie UWE en wordt in de Waalse regering bevoegd voor Energie, Wonen, de Luchthavens en het plan Lucht-Klimaat.

Anne-Catherine Dalcq (32) wordt minister van Landbouw. Zij raakte bij het grote publiek bekend als een van de spreekbuizen van de boze boeren eerder dit jaar. De voormalige minister-president van de Franse gemeenschap Pierre-Yves Jeholet wordt viceminister-president van de Waalse regering. Hij krijgt Economie, Werk, Industrie en Opleiding als portefeuilles.

Valérie Glatigny (50) wordt vice in de regering van de Franse gemeenschap en wordt bevoegd voor Leerplichtonderwijs. Voordien was ze bevoegd voor Hoger Onderwijs. Gewezen minister Willy Borsus wordt de voorzitter van het Waals parlement. Valerie De Bue wordt er fractieleider van de liberalen, terwijl Diana Nikolic diezelfde functie krijgt in het parlement van de Franse gemeenschap.

Partner Content