KU Leuven voert tuchtonderzoek naar student geneeskunde

Demonstranten op het Herbert Hooverplein in Leuven, 3 april 2025. © Belga Images

De KU Leuven voert op dit moment een tuchtonderzoek naar de student geneeskunde die door de correctionele rechtbank in Leuven schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een meerderjarige studente en de gunst van opschorting van straf kreeg. Dat meldt de universiteit vrijdag in een persbericht.

De man mag de gebouwen en terreinen van de KU Leuven niet meer betreden vanwege de lopende procedure. ‘Het onderzoek dat nu loopt, is een eerste stap in het kader van de procedure zoals beschreven in het tuchtreglement voor studenten’, laat de universiteit weten. ‘Daarin stelt de universiteit duidelijk voorop welk gedrag ze van studenten verwacht. De nadruk ligt daarbij op respect en verantwoordelijkheid.’

Wie zich niet aan het tuchtreglement houdt, riskeert een sanctie, die kan gaan van een terechtwijzing, het verbod om bepaalde onderwijsactiviteiten te volgen of deel te nemen aan examens, tot een tijdelijke schorsing of definitieve uitsluiting van de universiteit.

De 24-jarige student gynaecologie werd dinsdag schuldig bevonden aan de verkrachting van een studente, in november 2023. De rechter oordeelde dat de feiten ‘ernstig en maatschappelijk onaanvaardbaar’ waren, en dat de student ‘onmiskenbaar de grenzen van het toelaatbare overschreden’ heeft. Omwille van zijn ‘jonge leeftijd, blanco strafblad en gunstige persoonlijkheid’ besloot de rechtbank hem de gunst van opschorting te geven ‘teneinde hem tot schuldinzicht te brengen en recidive te voorkomen zonder hem maatschappelijk te ontwrichten’.

UZ Leuven, waar de arts in opleiding stage liep, had hem eerder deze week ook al op non-actief gezet. Gisteren/donderdag vond er nog een groot protest plaats in Leuven en Gent, tegen de uitspraak van de rechtbank en tegen seksueel geweld tegen vrouwen.

Rechtbank zet vonnis online

De rechtbank van Leuven heeft donderdag het vonnis van de verkrachtingszaak waarbij een student gynaecologie de gunst van de opschorting kreeg online gezet. “Dit vonnis heeft de voorbije dagen zeer veel commotie teweeggebracht. De rechtbank wenst iedereen volledig te informeren en stelt daarom het vonnis ter beschikking op haar website.”

Dat een vonnis integraal publiek wordt gemaakt, is uitzonderlijk. Normaliter kunnen alleen bevoegde personen zoals journalisten, de betrokkenen en de advocaten het vonnis inkijken.

Bekijk hier het vonnis

Acid maakt naam student bekend

Om uiting te geven aan zijn verontwaardiging heeft de bekende Youtuber Acid, echte naam Nathan Vandergunst, op zijn kanaal de naam bekendgemaakt van de student geneeskunde.

In het filmpje dat Acid verspreidde, uit hij sterk zijn ongenoegen over het feit dat de student geen straf krijgt. Dat de rechtbank daarvoor wijst naar de student als ‘een getalenteerd en geëngageerd persoon’ vermeldt Acid verschillende malen, voor hij de naam van de student publiek maakt.

Het parket herinnert eraan dat het openbaar maken van persoonlijke informatie over een persoon of organisatie via sociale media, zonder de toestemming van die persoon of organisatie, strafrechtelijke gevolgen kan hebben.

Partner Content