Aannemer getuigt over renovatieplicht: ‘Geef mensen meer tijd’

© Getty
Elisa Hulstaert

De renovatieplicht wordt gerenoveerd. Een goed idee?

‘De keuzes die mensen ­maken voor hun energetische renovatie worden voor een groot deel gestuurd door hun portefeuille’, zegt Glenn Peeters van Construmax, een aannemersbedrijf in ­Kontich. ‘Vandaag kopen heel wat mensen een verouderde woning, die dus een slechte EPC-score heeft. Aangezien die aankoop al een grote hap uit het budget nam, merken we dat de grote kosten van een energetische renovatie, zoals gevelisolatie, onder aan het lijstje komen te staan.

‘Ook de warmtepomp is een moeilijk verhaal. Die mag dan wel voor een betere EPC-score zorgen, ze kost al snel tussen de 7000 en 8000 euro méér dan een klassieke verwarmingsketel op gas. Het duurt ook lang voordat een warmtepomp terugverdiend is – tegen dan is ze eigenlijk al aan vervanging toe. Bovendien is een warmtepomp alleen geschikt in woningen met vloerverwarming, wat voor heel wat mensen nog een extra investering betekent. Het heeft ook geen zin om een warmtepomp te plaatsen in een slecht geïsoleerde woning, omdat je de ruimtes daarmee onmogelijk warm krijgt. In 70 tot 80 procent van de gevallen wordt de warmtepomp daarom geschrapt. Soms wordt tijdens een renovatie wel al alles voorzien om op termijn een warmtepomp te kunnen installeren.

‘Zonnepanelen zitten wel sterk in de lift. De prestaties zijn er de afgelopen tien jaar enorm op vooruitgegaan, en door de lage investeringskosten zijn ze erg interessant.

‘Het duurt lang vooraleer een warmtepomp terugverdiend is – tegen dan is hij eigenlijk al aan vervanging toe.’

Glenn Peeters, Construmax

‘We merken ook dat mensen een kleinere, maar perfect geïsoleerde woning verkiezen boven een ruimere, slecht geïsoleerde woning. Dat heeft te maken met het kostenplaatje van de energetische renovatie, dat moeilijk in te schatten valt.

‘De renovatieplicht zoals ze vandaag bestaat vind ik prima, en ze is voor aannemers natuurlijk een goede zaak, want ze levert veel werk op. Toch denk ik dat mensen meer tijd moeten krijgen. In de praktijk merken we dat eigenaars de renovatie spreiden over de vijf jaar die ze daarvoor krijgen, omdat het anders financieel niet haalbaar is. De vastgoedprijzen zijn hoog en de prijs van bouwmaterialen is in drie jaar tijd 25 tot 30 procent gestegen. Dat maakt het voor sommigen erg moeilijk. We moeten mensen de kans geven om het financieel rond te krijgen. Met een paar extra jaren geef je hen toch al meer ademruimte.

‘Als de renovatieplicht zou versoepelen, zou ik mijn klanten toch nog altijd aanraden om een grondige energetische renovatie door te voeren. Wij adviseren om zéker de buitenkant van de woning – het dak, de gevel en de ramen – goed te isoleren én om ventilatie te plaatsen. Dat zijn prijzige ingrepen, maar zonder kun je koudebruggen en schimmels krijgen. Isolatie is een eenmalige kostenpost die je uiteindelijk terugverdient: de verwarmingskosten worden lager én de woning stijgt in waarde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content