Peter Mertens (PVDA)
Beeft, gij valse alleenstaande, de regering is in aantocht
Wie te veel water gebruikt of te kwistig opspringt met het gasfornuis mag voortaan op een controle rekenen om te onderzoeken of de veelgebruiker de woonst niet deelt. ‘Welkom in de wereld van dokter Dalrymple’, reageert Peter Mertens van PVDA in het Schaduwparlement.
De fraude bestrijden! Eindelijk wordt er werk van gemaakt. De regering-Michel pikt het niet langer en zal een heel systeem opzetten. Het gaat om valse alleenstaanden, dat zijn schobbejakken die verklaren dat ze alleenstaand zijn maar er stiekem toch een inwonende vriendin of vriend op nahouden, of – erger nog – met broer of zus of een kennis een woning delen. De regering zegt niet te weten met hoeveel deze loebassen precies zijn, net zo min als de geraamde schade voor de overheid. Wel zeker is dat ze ons systeem ondermijnen, en dat de regering dit niet langer pikt.
Bevoegd staatssecretaris Bart Tommelein van de open liberalen, dat zijn de liberalen die erg open staan voor het liberalisme van de enen, maar heel veel moeite hebben met de plantrekkerij van de anderen, kondigt dus een actieplan aan. Voortaan wordt het gas-, water- en elektriciteitsverbruik gecontroleerd. Niet op exorbitante prijzen aan de aanbodzijde, maar wel op de verbruikersgrafieken. Wie te veel water gebruikt of te kwistig opspringt met het gasfornuis mag voortaan op een controle rekenen en daar zal onderzocht worden of de veelgebruiker de woonst niet deelt. De open liberaal richt ook een kliklijn op voor mensen die sociale fraude van hun buren of collega’s willen melden. De verklikkers wordt bescherming gegarandeerd. En zo groeit stilaan het beeld van een grimmige samenleving met donkere volkswijken waar gewiekste profiteurs op zoek zijn naar het maximale profijt. Een dokter-Dalrymple-beeld zeg maar. Gelukkig zijn daar de nieuwe fikse regeringen, die gerechtigheid zullen brengen en de fraude zullen uitroeien.
Albert Frère en het bedrag ter waarde van 80.000 valse alleenstaanden
De strijd tegen de elektriciteits- en gasfraude moet bovendien ook helpen om de ‘financies van de staat te redden’. Daar kan geen zinnig mens tegen zijn. Er rest nog slechts het antwoord op één kleine vraag: aan welke kant van de elektriciteitskabel bevindt de fraude zich eigenlijk? In de huiskamer op de zevende verdieping van een appartementsgebouw op de Luchtbal, of bij producent Electrabel, door een van de vorige regeringen verkocht aan de Franse multinational GDF Suez?
De energiereus geniet nog steeds van een nucleaire rente van meer dan een miljard euro per jaar, en dat al meer dan tien jaar lang, die vooral door de gewone gezinnen wordt opgehoest. Zonder pardon kondigde Electrabel onlangs aan om de prijs voor elektriciteit te verdubbelen.
Dat zijn woekerpraktijken die ondertussen al lang genormaliseerd zijn in ons landje. Dat is echter niet alles. Federaal parlementslid Marco Van Hees (PVDA) maakte vorige maand bekend dat de groep GDF Suez in ons land nauwelijks 6,8 procent belasting betaalt op een winst in ons land van meer dan 186 miljoen euro. Moest GDF Suez het wettelijke belastingtarief betalen, zou de schatkist jaarlijks 50 miljoen euro rijker zijn. Ook daar houdt het niet op, zo berekende Marco Van Hees. De grootste aandeelhouder van Electrabel is Albert Frère, en die heeft een eigen holding, de Groep Brussel Lambert. Die groep maakte vorig jaar 845 miljoen euro winst en dankzij de fiscale hocus pocus betaalde GBL daar 0,0 euro belastingen op. Moest GBL het wettelijk tarief betalen dan zou onze schatkist dit jaar 287 miljoen euro rijker zijn. Om dat bedrag bijeen te krijgen moet je al 79.722 ‘valse alleenstaanden’ betrappen die maandelijks driehonderd euro te veel uitkering trekken. Uit onderzoek blijkt dat er naar schatting slechts in 3 procent van de gevallen onregelmatigheden zijn als het over uitkeringen gaat, en dus rijst zelfs de vraagt of de kosten van de bestrijding van die onregelmatigheden niet groter zijn dan de opbrengsten. Neen, er zijn geen 80.000 ‘valse alleenstaanden’ in onze samenleving, maar er is wel het equivalente bedrag van de belastingontwijking van Albère Frère’s holding. Aldus de verhoudingen aan beide kanten van de elektriciteitskabel.
Terwijl de gemiste miljarden van de voorpagina springen, kondigt de schaduwpremier aan dat er geen alternatief bestaat.
Luxemburg Leaks
Terwijl in Brussel 120.000 mensen betogen voor een sociaal alternatief op de crisispolitiek, brengt een samenwerking van verschillende onderzoeksjournalisten de Luxemburg Leaks uit. Een aantal van de allerrijkste Belgische families, holdings en bedrijven ontduiken de Belgische belastingen via deals die in Luxemburg werden afgesloten. De Belgische overheid verliest er miljarden euro’s aan. Dat geld zal uiteindelijk gezocht worden bij de gezinnen, en in het sociaal en cultureel weefsel van ons land. En opnieuw duikt daar de Groep Brussel Lambert van Albert Frère op, de grote aandeelhouder van Electrabel. Hij is nu ook betrokken in de LuxLeak Tax Evasion, net als die andere Belgische miljardairsfamilie, de Spoelbergh van AB InBev.
Sommigen hebben het allemaal. Het hangt er maar van af aan welke kant van de kabel je zit. De LuxLeak Tax Evasion wordt wel streng veroordeeld, maar nergens hoor je de concrete maatregelen die wel aanwezig zijn in de strijd tegen de valse alleenstaanden. En even later wordt de gigantische hold-up op onze samenleving alweer kapot gerelativeerd: het is complex, het is moeilijk, je moet het internationaal bekijken. En terwijl de gemiste miljarden van de voorpagina’s springen, mag de schaduwpremier ’s avonds op de Nederlandse televisie rustig verklaren dat er geen enkel alternatief op het gevoerde besparingsbeleid bestaat. Soms zijn de bomen zo hoog, dat men het bos niet meer ziet.
Twee democratieën?
Misschien heeft de schaduwpremier dan toch gelijk en leven we echt in twee democratieën. Niet die van het noorden en zuiden van het land. Maar wel de democratie voor wie weinig heeft, aan veel voorwaarden moet voldoen om steun te krijgen, en bij misbruik gestraft wordt met harde sancties. En de democratie voor diegenen die bijzonder veel hebben, weinig voorwaarden opgelegd krijgen, en haast geen sancties ondervinden bij misbruik omdat ze via gerechtelijke en fiscale spitstechnologie hun misbruik hebben weten te legaliseren. En als er vragen komen over ethiek dan organiseren ze een persconferentie. Ze hebben niets mis gedaan, integendeel, ze hebben zelfs meestal belastingen betaald. Maar ze vinden de fiscale technologie die hen geen euro doet betalen op een winst van 1,45 miljard euro wel een goed systeem, jawel. Intouchable, dat soort volk, zo vinden onze bewindsvoerders. En dus gaan we de fraude bestrijden aan de andere kant van de elektriciteitskabel, met een actieplan en kliklijnen, met inspecteurs en zware sancties. Beeft, gij valse alleenstaande, de regering is in aantocht!
NB: om het werk van de twitterende regeringsliefhebbers te vergemakkelijken stel ik alvast zelf volgende modules voor: (1) probeer dit artikel weg te schrijven als onverholen steun aan sociale fraude; (2) steun de families Frère en de Spoelbergh met een eenvoudig sofisme: eigenlijk betalen ze belastingen want hun werknemers betalen belastingen; (3) tracht de zelfstandige middenklasse die wel 33,99% vennootschapsbelasting ophoest wijs te maken dat een fiscaal alternatief in hun nadeel zal spelen; (4) citeer een aantal krasse uitspraken van regeringsleden die LuxLeak in woorden veroordelen. Met die framing moét het lukken om niet op de grond van de zaak in te gaan.
Het Schaduwparlement van Knack.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier