BBI-directeur Anthonissen krijgt blaam als tuchtsanctie in zaak-De Gucht
Karel Anthonissen van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) krijgt een zwaardere tuchtstraf voor zijn tussenkomst in de belastingzaak tegen Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD).
Karel Anthonissen, de gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Gent, krijgt mogelijk een blaam als tuchtsanctie voor zijn tussenkomst in de belastingzaak rond Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) en zijn echtgenote Mireille Schreurs. Dat meldt De Tijd.
“Hoe hoger u gaat, hoe sterker de politieke beïnvloeding”, zegt Hugo Coveliers, de advocaat van Anthonissen, die het bericht bevestigt.
Onvoldoende aanwijzingen
De fiscus startte een onderzoek omdat de villa van het echtpaar in Toscane argwaan wekte. Doordat de fiscus uiteindelijk de rekeningen van het echtpaar kon inkijken, werd een betwiste aandelentransactie opgemerkt. De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met de verkoop van aandelen van een zinkbedrijf. Op die transactie eiste de fiscus 900.000 euro van het echtpaar.
Het Gentse hof van beroep oordeelde in december dat de fiscus onvoldoende aanwijzingen van belastingontduiking had om de rekeningen van het echtpaar in te kijken. De machtiging om de rekening in te kijken werd vernietigd door het hof van beroep en alle gegevens daaruit mogen door de fiscus niet gebruikt worden.
‘Cordon bleu-voorzitter’
Volgens de verdediging van De Gucht had Karel Anthonissen blijk gegeven van partijdigheid in het dossier, maar het hof oordeelde dat die “partijdigheid niet aanwezig is in het dossier”. Anthonissen had meer dan tien jaar geleden over De Gucht geschreven in een stuk over het cordon sanitaire in ’t Scheldt.
“Ik heb De Gucht inderdaad een ‘cordon bleu’-voorzitter genoemd, maar had het ook over een cordon vert en cordon rouge”, verklaarde Anthonissen voor het hof van beroep. De top van Financiën oordeelt echter dat Anthonissen zich had moeten terugtrekken uit de zaak-De Gucht.
“De top van Financiën liet de juridische dienst onderzoeken of Anthonissen met zijn ‘rebelse’ tussenkomst zijn boekje te buiten was gegaan. En dat is volgens de juridische experts van de fiscus het geval. Daarom heeft de top van Financiën éénparig besloten om Anthonissen een ‘blaam’ te geven. Dat is een zwaardere straf dan de ’terechtwijzing’ die de baas van de BBI, Frank Philipsen, had voorgesteld”, aldus De Tijd. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier