Bart Staes: ‘België heeft Europa veel te laat gewaarschuwd over fipronil-eieren’
‘De eerste fipronilbesmetting in ons land is al midden mei vastgesteld door een privébedrijf’, zegt Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) aan de VRT-nieuwsredactie.
‘De eerste fipronilbesmetting in ons land is al midden mei vastgesteld door een privébedrijf.’ Dat heeft Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) dinsdag aan de VRT-nieuwsredactie gezegd.
Het federaal voedselagentschap FAVV benadrukt echter dat er op 15 mei nog niemand weet had van fipronil in eieren. Op die datum is slechts het eerste staal genomen, waarna dat naar een laboratorium vertrok voor analyse, klinkt het in reactie op de uitspraken van Staes. ‘Het bedrijf dat op 2 juni bij ons melding heeft gedaan, nam op 15 mei het allereerste staal. Dat gebeurde tijdens een standaardcontrole in het eigen controlesysteem met het oog op verdere analyse door een laboratorium’, verduidelijkt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. ‘Pas toen het bedrijf de resultaten ontving, wist het dat er fipronil in de eieren aanwezig was. Bedrijven zijn verplicht om ons dat zo snel mogelijk te melden en op 2 juni zijn wij op de hoogte gebracht.’
Op 15 mei kon dus niemand weten dat er zich een probleem stelde met fipronil, beklemtoont Stragier. ‘De datum staat in de Europese documenten, maar dat is slechts de datum van de staalname. Het betrokken lot is ook nooit in de handel gekomen, maar daarop verder door het FAVV geanalyseerd.’
Staes hekelt in een reactie aan Belga ook dat de Europese lidstaten veel te laat via het snelle waarschuwingssysteem ingelicht werden. ‘De staalnames bij het privébedrijf lieten fipronilwaarden zien tussen 0,0031 en 1,2 mg’, zegt Staes. Begin juni heeft het Voedselagentschap een eigen onderzoek gestart en de gerechtelijke autoriteiten op de hoogte gebracht, wat een terechte manier van handelen was, aldus Staes.
Het probleem is dat de melding via het Europese snelle waarschuwingssysteem veel te laat gebeurd is. ‘Pas op 20 juli werden de andere lidstaten op de hoogte gebracht. Een dag later werd er aanvullende info verstrekt en vanaf 27 juli zijn er vragen gekomen van Duitsland en Nederland.’
België en de andere EU-lidstaten zijn wettelijk verplicht om het Europese Rapid Alert System ‘onmiddellijk’ aan te spreken als ze weet hebben van een bedreiging van de volksgezondheid, zegt een woordvoerster van de Europese Commissie.
De onderzoeken om uit te maken wanneer de Belgische autoriteiten op de hoogte waren van de besmetting met fipronil zijn lopende, maar voorlopig zijn er geen indicaties dat de Europese regels niet nageleefd zouden zijn.
Sinds 2011 werd fipronil 46 keer aangetroffen in etenswaren op de Europese markt. Zowat een kwart daarvan, 11 meldingen, kwam vanuit ons land.
Fipronil belandt wel vaker op ons bord. Dat leren de gegevens van het Europese meldingssysteem voor onveilige voeding, meldt De Morgen dinsdag. Sinds 2011 werd fipronil 46 keer aangetroffen in etenswaren op de Europese markt. Zowat een kwart daarvan, 11 meldingen, kwam vanuit ons land. De gemeten waarden bleven altijd ver onder de alarmdrempel. Geen enkele vondst hield een acuut gevaar in voor de volksgezondheid. Soms werd er wel een ‘serieus risico’ gemeld.