‘Bart De Wever heeft een ronduit beroerd imago in Wallonië’
Bart De Wever wordt in Wallonië gezien als ‘een wolf in schaapskleren’. Hoe kan hij de angst van de Walen wegnemen? Knack vroeg tips aan 20 bekende Walen. Wat hun advies was, vragen wij aan Knack-journaliste Han Renard.
Knack vroeg aan 20 bekende Franstalige Belgen om advies te geven aan N-VA-voorzitter Bart De Wever over wat hij moet doen om de Franstaligen aan zijn kant te krijgen. Wat is de algemene teneur van het gegeven advies?
Han Renard: Om te beginnen: de meeste Franstalige Belgen stonden niet te springen om Bart De Wever advies te geven uit angst om arrogant of belerend over te komen, ze deden dat omdat wij het hen vroegen. De algemene teneur van de commentaren was dat De Wever afstand moet doen van zijn communautaire eisen en een institutionele wapenstilstand moet afkondigen. Verder moet hij ook zijn sociaaleconomische programma bijsturen, want dat is veel te rechts in de ogen van de Franstaligen, en beloven dat de financiering van de sociale zekerheid gehandhaaft blijft.
Hoe staan de Franstaligen tegenover Bart De Wever persoonlijk. Zien ze in hem een mogelijke premier?
Renard: Bart De Wever geldt over het algemeen bij de Franstaligen als een bijzonder intelligent en talentvol politicus, maar het wantrouwen jegens de man zelf is torenhoog. De Wever heeft een ronduit beroerd imago in Wallonië, het gevolg van jarenlang ‘Walen-bashen’, of zo wordt dat in elk geval aangevoeld. Zijn pogingen om de Franstaligen gerust te stellen maken weinig indruk. ‘Een wolf in schaapskleren’ – zo wordt hij omschreven. Als kandidaat-premier is De Wever, voorzitter van een partij die volgens de partijstatuten streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen, dan ook niet echt geloofwaardig. ‘Alsof je een bondscoach benoemt die stiekem hoopt dat de Rode Duivels er op het WK uitgaan in de eerste ronde’, zegt cartoonist Pierre Kroll.
Wie gaf de meest opmerkelijk raad aan Bart De Wever? En wat was dat?
Renard: ‘Verschillende geïnterviewden doen de suggestie dat de N-VA haar streven naar Vlaamse onafhankelijkheid uit de partijstatuten zou schrappen. Komiek en theatermaker Philippe Geluck stelt dan weer voor om een referendum te organiseren, zodat de hele bevolking zich eens kan uitspreken over de toekomst van het land: ‘boedelscheiding of niet’? (TE)
Lees alle 20 tips deze week in Knack
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier