Bart De Wever dicht bij zijn favoriete scenario: een regering zonder de PS
Informateur Bart De Wever werkt aan de vorming van een centrum-rechtse regering, een coalitie zonder de PS. ‘Een regering rechtsom kan zeker, maar dan moet de informateur voldoende tijd krijgen om die piste volwassen uit te werken,’ zegt een bron.
Informateur Bart De Wever krijgt van koning Filip naar alle waarschijnlijkheid extra tijd om een federale regering op de been te brengen. De Wever dient straks zijn eindrapport in bij de koning, die dan normaal een formateur zou kunnen aanstellen, maar de informateur staat dicht bij de vorming van een centrum-rechtse regering. Een regering zonder de PS dus.
Bart De Wever heeft het hele Pinksterweekend keihard doorgewerkt met als resultaat dat de MR op het punt staat om in een centrum-rechtse coalitie te stappen, samen met N-VA en CD&V. De Franstalige liberalen willen dat er een vierde partij mee in bad stapt. Dat kan Open VLD zijn (in dat geval is MR de enige Franstalige partij) of CDH (die zich dan moet losmaken van de PS waarmee ze in Wallonië en Brussel een verbond is aangegaan).
Er is voor alle duidelijkheid nog geen akkoord en er is nog heel wat werk te verzetten. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet vorige week weten dat haar partij niet in de federale regering stapt als ze niet mag meedoen in de Vlaamse regering. ‘Ons programma is één en ondeelbaar.’ De Vlaamse liberalen willen overal meedoen of nergens.
Regeerakkoord zonder communautaire thema’s?
CDH overtuigen zal nog moeilijker zijn. De partij heeft een akkoord met de PS om in Wallonië en Brussel regeringen te vormen zonder de MR. Het is niet evident om dan federaal te wisselen van partner.
Evenmin evident is hoe MR en CDH een coalitie met N-VA moeten verkopen aan hun achterban. Heel de campagne hebben ze Bart De Wever afgeschilderd als de baarlijke duivel en de N-VA als een racistische partij. Bij de onderhandelingen over een regeerakkoord zullen ze in geen geval willen spreken over communautaire thema’s.
Toch is te horen dat de koning De Wever een week extra tijd zal geven omdat hij dicht bij een resultaat staat. ‘Het is nog te vroeg om ermee op te houden,’ zegt een CD&V-bron in De Morgen. ‘Een regering rechtsom kan zeker, maar dan moet de informateur voldoende tijd krijgen om die piste volwassen uit te werken.’
‘Er is uitzicht, maar het is nog altijd moeilijk,’ zegt een N-VA’er in Het Laatste Nieuws.
De PS staat erbij en kijkt ernaar
Een centrum-rechtse regering leek vorige donderdag nog heel veraf toen PS en CDH aankondigden dat ze regeringsonderhandelingen gaan voeren in Wallonië en Brussel. Amper een dag later kondigden N-VA en CD&V aan dat ze hetzelfde gaan doen in Vlaanderen.
CD&V zag daarmee haar voorkeur voor gelijktijdige onderhandelingen voor alle regeringen in rook opgaan. Het feit dat Di Rupo De Wever in snelheid pakte, levert hem dan wel de hoofdprijs op in Wallonië, maar zet hem intussen geen stap verder op het federale niveau.
De PS speelt voorlopig in ieder geval geen enkele rol in de regeringsonderhandelingen. De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) zei na de verkiezingen dat informateur Bart De Wever best enkele rondjes mocht draaien, waarna zijn partij het wel zou overnemen voor het echte werk. Dat scenario is nu heel veraf. Er zit voor de PS niets anders op dan toekijken en afwachten.
Koning Filip wil beter doen dan Albert
Ook de koning is gebrand op snelle resultaten. Na de horror van de vorige regeringsvorming moet het deze keer liefst snel gaan om het vertrouwen in ons land niet ernstig te beschadigen. Nu de onderhandelingen voor de regionale regeringen op minder dan twee weken na de verkiezingen al verregaande resultaten hebben opgeleverd, zou het maar lullig zijn als het federale niveau achterblijft.
Filip wil absoluut een goede beurt maken tijdens zijn eerste formatie. Hij heeft als koning tot nu toe een foutloos parcours afgelegd en wil dat graag bevestigen. Op het persoonlijk vlak speelt daarin de moeilijke relatie met zijn vader mee. Filip krijgt hier een kans om het beter te doen dan Albert.
Onderhandelingen voor Vlaamse regering van start
De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering tussen N-VA en CD&V gaan vandaag van start. De onderhandelaars komen bijeen in het Errerahuis, in de Koningsstraat in Brussel. Ze zullen de methode en de werkafspraken maken voor het verdere verloop van de onderhandelingen. De beide delegaties zullen ook kennis nemen van de budgettaire uitdagingen tijdens de komende bestuursperiode aan de hand van een toelichting door de administratie Financiën en Begroting.
N-VA en CD&V maakten vorige vrijdag bekend dat ze onderhandelingen willen opstarten. De delegaties bestaan voor N-VA uit Geert Bourgeois, Liesbeth Homans, Philippe Muyters en Ben Weyts en voor CD&V uit Kris Peeters, Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier