Wat is het geheim achter het succes van Toyota?

Toyota is pionier inzake hybride.
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Sinds 2006 is Toyota, met een tussenpauze van vier jaar, de nummer één in de internationale autowereld. Het ziet ernaar uit dat de hybridepionier zijn koppositie nog een tijdje zal behouden. Knack.be gaat op zoek naar het geheim achter het succes van de Japanse constructeur.

In 2006 is General Motors 81 jaar lang onafgebroken nummer één in de internationale autowereld. Dat GM van zijn troon wordt gestoten door Toyota heeft te maken met het succes van zijn hybridemodellen. Die verbruiken minder brandstof en stoten minder CO2 uit.

Van 2015 tot 2020 slaagt Volkswagen erin om Toyota van de koppositie te verdringen maar daarna werd de pikorde hersteld. Volkswagen heeft de bal compleet misgeslagen bij de transitie van thermische naar elektromotoren.

Voor Europa, door Europa, in Europa

Terwijl Toyota ver vooruitdenkt en just-in-time levert, loopt Volkswagen achter de feiten aan. Bovendien staat bij Toyota alles in het teken van efficiëntie. Elke investering, klein of groot, wordt minutieus op haar doelmatigheid, doeltreffendheid, financiële en industriële meerwaarde onderzocht. Prestigeprojecten met een twijfelachtige opbrengst maken geen kans, ook al komen die uit de koker van de meest bevlogen ingenieur of designer.

In de filosofie van het merk is alleen het beste goed genoeg. Inzake kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid worden geen concessies gedaan. De veelheid aan kwaliteitscontroles is voor westerlingen misschien van het goede te veel, maar resulteert wel in een zeer hoog kwaliteitsniveau. Dat stelt Toyota in staat een uitzonderlijk lange garantieperiode van 10 jaar aan te bieden. Geen enkel volumemerk haalt een vergelijkbaar hoge klantentevredenheidsscore.

Dat Toyota nummer één in de wereld is geworden én gebleven, heeft er ook mee te maken dat de bazen in Japan in een vroeg stadium hebben begrepen dat men niet alleen sociaal-economische feitelijkheden maar ook culturele achtergronden ernstig moet nemen. Als je als automerk succesvol wilt zijn, dan moet je inspelen op de specifieke eigenheden van de verschillende markten en op de voorkeuren en smaken van de lokale bevolking.

Het oprichten van een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Zaventem en een designstudio in Nice bewijst dat het Toyota menens is met de baseline ‘Voor Europa, door Europa, in Europa’.

De C-HR is als full electric verkrijgbaar.

Het Toyota Technical Centre in Zaventem bestaat sinds 1984 en beslaat intussen een oppervlakte van 26.000 m2. Hier werken zo’n 1700 hooggekwalificeerde ingenieurs, wetenschappers en designers aan de toekomstige modellen voor de Europese markt.

Een kwart van hen is Belg, de resterende driekwart komt letterlijk uit alle hoeken van de wereld. Van laag tot hoog, iedereen moet vroeg uit de veren door het grote tijdsverschil met Japan. In de zomer bedraagt dat zeven uur, in de winter acht uur. Dat resulteert in lange werkdagen, zowel hier als daar.

Alle medewerkers dragen hetzelfde grijze werkplunje, de voertaal is Engels. Honderd-en-een regels en regeltjes zorgen ervoor dat iedereen in de pas loopt. Buiten de lijntjes kleuren is not done. So what? De verbondenheid met het bedrijf is groot, het personeelsverloop klein.

Op zijn beurt garandeert Toyota zijn medewerkers quasi life time employment, wat niet vanzelfsprekend is in een autowereld in volle transitie. De medewerkers krijgen alle kansen om door te groeien of om in een ander departement of vakgebied een nieuwe start te nemen.

Last but not least: 7 van de 10 verkochte Toyota’s en hun aandrijflijnen in Europa worden in een van de 8 Toyota-fabrieken in Frankrijk, Polen, Portugal, Tsjechië, Turkije of het Verenigd Koninkrijk geproduceerd.

De bocht van Toyota

Loopt alles perfect bij Toyota? De vraag stellen is ze beantwoorden. Ook bij Toyota loopt niet altijd alles op wieltjes. Tot voor enkele jaren slaagde Toyota er niet in een consistent merkgezicht te creëren. Uiterlijk vertoonden de verschillende modelreeksen weinig of geen verwantschap waardoor zij in het straatbeeld niet werden gepercipieerd als een lid van de grote Toyota-familie. Het ontbrak Toyota aan een duidelijk herkenbare merkidentiteit. Dat is ondertussen verleden tijd.

Ook de marketeers zijn meermaals in de fout gegaan. Zo veranderden zij de modelnaam van de populaire Corolla in het nietszeggende Auris. Een beginnersfout die op dit niveau niet kan worden getolereerd. En welke plezante heeft de modelnaam ‘bZ4X’ bedacht voor de eerste full electric van het merk? Blijkt dat de letters ‘bZ’ verwijzen naar het submerk ‘Beyond Zero’, dat het cijfer 4 staat voor D-segment en de letter X voor het SUV-segment. Begrepen?

De bZ4X is de eerste full electric Toyota.

Het is een publiek geheim dat ex-topman Akio Toyoda steeds een koele minnaar is geweest van elektrische aandrijving en meer heil zag in waterstof om zero-uitstoot te realiseren.

Dat Toyota alsnog een bocht heeft gemaakt en nu ook de elektrische toer opgaat, heeft vooral te maken met politieke beslissingen die elektrisch autorijden fiscaal voordelig maken voor bedrijven en zelfstandigen. Een automerk dat een koppositie wil innemen kan niet zonder een sterke positie op de bedrijfswagenmarkt en die vereist een aantrekkelijk elektrisch aanbod.

Vandaar dat Toyota tijdens het recent gehouden Kenshiki Forum in Brussel zijn (nieuwe) elektrische modellen heeft voorgesteld die de aanwezigheid van het Japanse merk op de immens belangrijke bedrijfswagenmarkt moeten versterken. Bij de particulieren ligt Toyota sowieso in de bovenste la.

De bZ4X heeft een onopvallende facelift ondergaan en maakt nu ook gebruik van het nieuwe 14” multimediadisplay. Helemaal nieuw zijn de Urban Cruiser en C-HR+. Die laatste kennen we al als hybride maar ziet er in zijn elektrische versie minder extravagant uit. Het interieur is compleet nieuw. Kandidaat-kopers kunnen kiezen uit drie varianten, de voorwielaangedreven versie met 167 pk en 224 pk met een accu van respectievelijk 57,7 en 77 kWh. De topversie beschikt over 343 pk en een batterij van 77 kWh en wordt op de vier wielen aangedreven. Het WLTP-bereik bedraagt maximaal 600 kilometer, snel opladen kan tegen 150 kW.

De bocht van Toyota betekent niet dat het afstand neemt van andere alternatieve aandrijfvormen, zoals waterstof, dat in de ogen van het Japanse merk voor sommige markten en toepassingen een beter initiatief is. Toyota blijft dus de weg van de technologieopenheid bewandelen.

Het ei van Toyota

Misschien wel de belangrijkste blikvanger in Brussel was de Toyota FT-Me, een elektrisch aangedreven stadsmobieltje dat een nieuwe inhoud geeft aan stedelijke mobiliteit. De concept car is volledig ontwikkeld en getekend in het Toyota Technical Centre in Zaventem door een team van ingenieurs en designers onder leiding van de Vlaming Stijn Peeters, Head of New Mobility Planning & Development, met meer dan twintig jaar dienst op de teller – eens Toyota altijd Toyota. 

‘Hoe langer hoe meer mensen trekken naar de stad en hoe langer hoe meer mensen opteren voor autogebruik in plaats van autobezit. Voor veel jongeren is een eigen auto geen opperste betrachting meer. Wegens te duur, onpraktisch en te milieubelastend. Kritiek die wij ter harte nemen en waar wij een gepast antwoord op zoeken. In het geval van de FT-Me stellen wij een elektrisch aangedreven tweezitter voor, minder dan 2,5 meter lang en minder dan 1,5 meter breed, die extreem wendbaar en flexibel is en weinig parkeerruimte inneemt.

‘De lichtgewicht (550 kg, batterij inbegrepen) maakt gebruik van gerecycleerde plastics die op hun beurt herbruikbaar zijn. Omdat de FT-Me zo licht is, verbruikt die extreem weinig stroom en volstaat een kleine accu. Een deel van de stroom wordt overigens opgewekt door een zonnepaneel in het dak van de auto en garandeert een rijbereik van 20 à 30 km. Laden kan uiteraard ook via de stekker en dan is de autonomie een veelvoud groter.

‘De maximumsnelheid van de FT-Me bedraagt 45 km/u wat ruimschoots volstaat voor een stedelijke omgeving. De gemiddelde snelheid in een grootstad ligt lager dan 40 km/u. Omdat de FT-Me niet sneller rijdt dan 45 km/u, volstaat een bromfietsrijbewijs en mag die worden bestuurd door jongeren vanaf 16 jaar. De FT-Me spreekt daarmee een interessante doelgroep aan die anders aankijkt tegen autobezit en autogebruik dan de oudere generatie.

‘De FT-Me is inclusief, in die zin dat de passagiersstoel in geen tijd uitgebouwd kan worden waardoor een rolstoel mee aan boord kan. Gasgeven en remmen gebeuren via het stuurwiel en niet langer via pedalen. Als bestuurder heb je een 360° overzicht over de directe omgeving. Belangrijk om weten is dat alle functies van de FT-Me via de smartphone worden aangestuurd.’

Rijden met de FT-Me mag vanaf 16 jaar.

Wanneer gaat de FT-Me in productie en hoeveel gaat die kosten?

Stijn Peeters: De FT-Me is een studiemodel dat een antwoord biedt op een aantal vragen en uitdagingen met betrekking tot toekomstige stedelijke mobiliteit. Met dit initiatief bewijst Toyota dat het die uitdagingen serieus neemt.

Een volgende stap bestaat erin in discussie te gaan met de overheid die een wettelijk kader moet creëren rond micromobiliteit. Voor categorieën buiten de huidige brommobilie (L6e) zullen hier enkele jaren over heen gaan. Pas dan wordt beslist of het studiemodel in productie gaat. Als je de huidige markt bekijkt, zou de klantenprijs tussen 10.000 à 12.000 euro moeten liggen. Zelf geloof ik in een verhuurformule per uur, per dag of per maand om een zo hoog mogelijke benuttingsgraad en efficiëntie te kunnen bereiken. Over het businessmodel is het laatste woord nog niet gezegd. Dat de markt er klaar voor is, daar ben ik tamelijk zeker van.

Toyota in België

Toyota is met zijn 6000 medewerkers een van de grootste industriële werkgevers van het land. Niet alleen het Toyota Technical Centre is in het Brussel gehuisvest, dat geldt ook voor het Europees hoofdkwartier van Toyota (TME). Het Europees distributiecentrum voor onderdelen bevindt zich in Diest.

In ons land moet Toyota enkel Dacia en Volkswagen laten voorgaan als het best verkopende merk aan particulieren. Dat het op de bedrijfswagenmarkt nog niet die status heeft verworven, heeft te maken met de particulariteit van de Belgische automarkt. Bedrijfswagens zijn hier oververtegenwoordigd en dat komt vooral de Duitse premiummerken ten goede. Hun modellen bezitten traditioneel een hoge restwaarde waardoor het maandelijkse leasingbedrag relatief laag ligt in verhouding tot hun factuurprijs én tot hun imago. Een dure auto op de oprit wekt het vermoeden dat de eigenaar een goedbetaalde job heeft of een bloeiende praktijk. Sommige mensen hechten daar veel aandacht aan.

In ons land wordt Toyota ingevoerd door de onafhankelijke autogroep Inchcape, een van de grootste autodistribiteurs ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content