VW California gedeeltelijk elektrisch

De nieuwe generatie VW California is niet langer gebaseerd op de Transporter maar op de Multivan.
Gert Verhoeven

In juni komt Volkswagen met de nieuwe versie van de California. De kampeerwagen krijgt voortaan twee schuifdeuren en een plug-inhybride aandrijving.

Volkswagen heeft een grote traditie in kampeerwagens. Wat in de jaren zestig begon met flower power jongeren die in het VW-busje een goedkope en handige manier zagen om te reizen, groeide uit tot een cultobject. De Volkswagen California is nu de prijzige maar comfortabele culminatie.

De cijfers spreken voor zich want Volkswagen verkocht al 280.000 exemplaren van deze kampeerwagen. De voorbije jaren beleefde de campermarkt onder invloed van de lockdowns een enorme boost. Die storm is weer gaan liggen, maar de California is en blijft een vaste waarde in het segment van de relatief compacte reiswagens. Relatief want deze modellen moeten het in tegenstelling tot de grotere kampeerwagens stellen zonder een geïntegreerde douche of toilet. 

Multivan

De nieuwe versie is niet gebaseerd op de VW Transporter (bestelwagen) zoals dat altijd het geval was, wel op de Multivan. Het grote verschil: dit platform is vergelijkbaar met dat van de personenwagens zoals de Golf. Meteen kan Volkswagen ook de motorisaties van die auto’s gebruiken voor de kampeerwagen. En niet alleen de motoren, want het schept ook mogelijkheden voor 4-Motion vierwielaandrijving of efficiënte DSG-versnellingsbakken.

De California komt er met een benzinemotor, een diesel en een plug-inhybride. Die maakt gebruik van de 1.5 liter grote TSi-benzinemotor plus een elektromotor die stroom puurt uit een batterij die je aan de laadpaal hangt. Het systeemvermogen van deze aandrijving bedraagt 245 pk en dat volstaat om achter de reiswagen een aanhangwagen tot 2 ton te gebruiken.

VW voorziet verschillende versies die over meer of minder kampeeruitrusting beschikken. Die functies, zoals de bediening van het elektrische uitklapdak met twee slaapplaatsen, wordt bediend via een centrale display. Er komt ook een California-app waarmee de gebruiker het infotainment bedient. Leuk extraatje is de functie waarmee je het hellingsdisplay kan activeren zodat je de wagen perfect waterpas kan zetten wat de nachtrust bevordert. De eerste leveringen van deze nieuwe generatie California worden in de tweede helft van 2024 verwacht. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content