VAB viert eeuwfeest
Mobiliteitsorganisatie VAB viert zijn 100ste verjaardag . De voorbije eeuw surfte de automobilistenvereniging op de golf van onze persoonlijke mobiliteit die danig evolueerde.
Wat in 1924 begon als de Vlaamsche Automobielbond – een organisatie met 1.000 leden vooral op zoek naar technische bijstand onderweg via de ‘wacht op de weg’ – werd als snel een belangenorganisatie. Met veel aandacht voor verkeersveiligheid, sensibilisering en opleiding via de Vlaamse autoschool in Antwerpen. De daaropvolgende decennia bleef de bond groeien op het ritme dat persoonlijke mobiliteit ook democratiseerde. VAB ondersteunde niet enkel automobilisten maar ook motorrijders. Als reisverzekeraar hielp VAB verder toeristen – al dan niet met eigen vervoer – die met een probleem kampten in het buitenland.
Diversiteit
De jongste decennia ging de organisatie uitdrukkelijker een nationale rol spelen. Er kwam ook veel meer aandacht voor mobiliteit in de ruimste zin van het woord. De focus is verschoven van een zuivere auto-organisatie naar een veel bredere en multidisciplinaire aanpak. In die mate zelfs dat de perceptie hier en daar leeft dat de VAB niet langer de automobilist verdedigt. De verbreding illustreert de VAB onder andere met een digitaal mobiliteitsplatform Olympus. Liefst 900.000 gebruikers vinden hier één app om de meest diverse mobiliteitsmodi (trein, tram, bus, deelwagens, deelfietsen, Uber,…) te gebruiken en te betalen.
Vandaag is de VAB de grootste bijstandsorganisatie in België met 3 miljoen voertuigen ondersteund door 375 eigen wegenwachters en 200 medewerkers in de alarmcentrale. De bond is ook uitgegroeid tot de grootste rijschool met 64 kantoren en 335 instructeurs. Verder verkoopt VAB tweedehandswagens en er is een training- & consultafdeling waar 40 technische experts opleidingen geven aan partners in de automotive sector. Een laatste en minder bekende activiteit vormt Traject. Dat is een adviesbedrijf waar ondernemingen maar ook steden en gemeenten een specifieke verkeersproblematiek kunnen laten onderzoeken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier