
Slachtoffers dieselgate krijgen compensatie
Volkswagen en consumentenorganisatie Testaankoop kwamen tot een regeling om de Belgische gedupeerden van dieselgate een schadevergoeding toe te kennen.
In 2015 brak dieselgate los. Dat was een schandaal waaruit bleek dat autoconstructeurs, waaronder Volkswagen, sjoemelden bij de testprocedures om de emissie van motoren te meten. Zo functioneerden ook de dieselmotoren van Volkswagen in labo-omstandigheden veel ‘schoner’ en met veel minder verbruik dan in de realiteit. De fraude werd later toegegeven door Volkswagen dat door het stof moest.
10.000 vorderingen
Uiteraard leidde dieselgate tot tal van rechtszaken. Daarbij eisten gedupeerde eigenaars van de niet-conforme dieselmotoren een schadevergoeding. Ook in België. Bij ons diende Testaankoop in 2016 een groepsvordering in namens betrokken eigenaars en tegen Volkswagen. De rechtbank van eerste aanleg van Brussel oordeelde in een vonnis van juli 2023 dat de zowat 10.000 TDI-eigenaars die zich bij de vordering van Testaankoop aansloten, recht hadden op een compensatie ter waarde van 5 procent van de aanschafprijs van hun auto. Wie zijn wagen intussen had verkocht, kreeg 5 procent van het verschil tussen aan- en verkoopprijs.
Het ging hierbij om eigenaars van zowel Volkswagens, Audi’s, Seats als Skoda’s met de EA189-dieselmotor. In totaal zouden in België zo’n 320.000 voertuigen in aanmerking komen. Na lang onderhandelen zijn Volkswagen en Testaankoop nu tot een vergelijk gekomen om dit vonnis uit te voeren. En vooral: om de gedupeerden uit te betalen, zodat dieselgate eindelijk kan worden afgesloten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier