Ruzie in scooterland

Peugeot bouwde een scooter met drie wielen die erg lijkt op de MP3 van Piaggio.
Gert Verhoeven

Piaggio won in Italië een proces tegen Peugeot omdat het Franse merk een scooter met drie wielen op de markt bracht die te sterk leek op de Piaggio MP3 van de Italiaanse scooterreus.

Bijna twintig jaar geleden kwam Piaggio met de MP3 op de markt, een maxiscooter met drie wielen en vrij krachtige motoren. Het was een bijzonder concept door de twee wielen vooraan. Dat vergde een speciale ophanging vooraan die Piaggio liet patenteren. De ontwikkeling was duur en dat merk je ook aan het prijskaartje van deze scooters. Ze zijn overigens ook duur in onderhoud omdat service aan deze gevoelige constructie tijdrovend is.

De MP3 heeft een schare aanhangers omdat er modellen zijn met een krachtige 400 cc-motor waar je mee ken rijden met een klassiek autorijbewijs B. Bovendien voelen niet-motorrijders zich veilig omdat de scooter ook bij stilstand rechtop blijft staan en je geen voet aan grond moet zetten zoals bij een echte motorfiets. Nadeel is dat de driewieler vaak te breed is om langs files te laveren in druk stadsverkeer.

Piaggio wint

In 2020 lanceerde de scooterafdeling van Peugeot de Metropolis met een vergelijkbare architectuur met drie wielen, twee vooraan in combinatie met een klassieke scootermotor op de achteras. Na de lancering van dit Franse model spande Piaggio op Italiaanse bodem een rechtszaak in omdat de sturing en de ophanging vooraan gebruik zou maken van technologie waarvoor Piaggio octrooien bezit.

In dat geschil kwam een verrassende uitspraak waarbij Peugeot een schadevergoeding moet betalen aan Piaggio ten belope van 1 miljoen euro. Bovendien moet Peugeot met onmiddellijk ingang de verkoop van de Metropolis staken op de Italiaanse markt. Of dit ook een invloed heeft voor dit model op de overige Europese markten, zal de toekomst uitwijzen. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content