Regels Vlaamse EV-premie bekend

Alain De Jong

Na het aankondigen van de toekenning van de Vlaamse EV-premie, zijn nu ook de definitieve regels daarrond bekend.

De Vlaamse premie voor elektrische wagens heeft al voor heel wat commotie gezorgd. Nu is de regeling er eindelijk en staat vast wat de precieze voorwaarden zijn om ervan te kunnen genieten. Zo weet iedereen dan toch waaraan en waaraf.

De basisregels zijn namelijk officieel bevestigd. De aankoop van een nieuwe elektrische wagen die niet meer dan 40.000 euro kost, geeft recht op een premie van 5.000 euro. Een belangrijke verduidelijking: ook demowagens die eerder door een autohandelaar werden ingeschreven, komen in aanmerking. Hierbij mag het voertuig maximaal 6.000 km op de teller hebben en maximaal 2 jaar oud zijn.

Voor een elektrische tweedehandswagen bedraagt de premie 3.000 euro. Deze auto moet daarbij minimaal 3 jaar en maximaal 8 jaar oud zijn sinds de eerste ingebruikname plus: de nieuwprijs mocht niet meer dan 60.000 euro bedragen. De exacte cataloguswaarde van het EV kan worden opgezocht in een tabel van de Vlaamse Overheid.

© BELGA

Tot eind 2024

Deze EV-premie is beschikbaar voor privépersonen, autodeelbedrijven, zelfstandigen met een eenmanszaak, vrije beroepen en vzw’s als ze niet onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting.

De premies voor elektrische wagens worden toegekend tot 31 december 2024. Een mogelijke verlenging in 2025 en 2026 – zoals eerder gepland – is niet meer voorzien door budgettaire beperkingen. Daarover zal een volgende Vlaamse regering een beslissing nemen. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content