Red Bull met extreme hypercar

Alain De Jong

Het Formule 1-team van Max Verstappen lanceert een zeer dure, uiterst krachtige en erg opvallende sportwagen.

Red Bull Advanced Technologies is de technische afdeling van het gelijknamige Formule 1-team van wereldkampioen Max Verstappen. Het bedrijft ontwikkelt racewagens en werkt aan verschillende projecten in de autosector. Een van de knappe koppen in dat huis is Adrian Newey. De ingenieur tekende niet alleen de F1-bolide voor de wereldkampioen, maar bedacht ook andere fraaie sportwagens.

Zo was de imposante Aston Martin Valkyrie van zijn hand. Maar intussen is de band met het Britse merk verbroken en ontwikkelde Red Bull zijn eigen hypercar. Dat werd de RB17, waarvan de finale versie is onthuld. De ranke koetswerklijnen van de tweezitter stralen een geweldige kracht en snelheid uit. De centraal gemonteerde atmosferische 4.5 liter V10 Cosworth benzinemotor produceert 1.000 pk en krijgt bovendien de steun van een elektromotor van 200 pk.

Even snel als F1

Het systeemvermogen bedraagt dus 1.200 pk voor een gewicht van 805 kg. Daarmee suist de Red Bull RB17 als een kruisraket naar zijn top van 350 km/u. Sprintcijfers werden niet bekendgemaakt, maar de acceleraties zouden te vergelijken zijn met een heuse F1-wagen. Dankzij 1.700 kg downforce, een actieve ophanging en stroomlijn kleeft deze hypercar aan het asfalt in de bochten.

Dit plezier zal echter voorbehouden blijven aan enkele gefortuneerde gelukkigen. Red Bull Advanced Technologies bouwt slechts 50 exemplaren van de RB17, voorzien van een prijskaartje van ruim 5 miljoen euro plus taksen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content