Porsche 911 Turbo halve eeuw jong

Van deze verjaardagseditie '911 Turbo 50 Years' worden slechts 1.974 stuks gebouwd.
Gert Verhoeven

Om de vijftigste verjaardag van de Porsche 911 Turbo te vieren, lanceert de sportwagenfabrikant een jubileumeditie: de 911 Turbo 50 Years.  

Het verhaal van de Porsche 911 Turbo start in 1974 met de lancering van wat later één van de meest iconische sportwagens zou worden. De drieliter was eerst 260 pk sterk en dat volstond om de bolide in 5,5 tellen van 0 tot 100 km/u te stuwen. Dergelijke prestaties spraken tot de verbeelding. De turbotechnologie stond model voor generaties turbomotoren, ook in onze dagdagelijkse voertuigen. De eerste generatie 911 Turbo bleek ook berucht omwille van zijn opmerkelijk rijgedrag. De motor leverde 345 Nm aan trekkracht en die ‘duw in de rug’ kwam erg brutaal over. Van rijhulpmiddelen zoals tractiecontrole was nog geen sprake en die Turbo vergde stuurmanskunst.

Het feit dat deze auto’s nu gezochte collector’s items zijn, is te wijten aan het beperkt aantal overlevers. Het tricky rijgedrag bezorgde de sportwagen de bijnaam ‘the widow maker’ want door de jaren heen werden veel exemplaren van het eerste uur aan flarden gereden. Tegelijk zorgde dat aura voor een haast morbide aantrekkingskracht. Wat is er meer macho dan een wild beest te temmen? De prijzen van deze ‘930’ – zoals de incrowd hem noemt – gingen door het dak en alle generaties 911 Turbo die volgden, werden peperduur. Ook door de technologie die deze krachtpatsers nog veel sneller maar vooral een stuk beheersbaarder maakten. 

Jubileumversie

Vandaag lanceert Porsche een jubileumeditie naar aanleiding van deze verjaardag. Helaas te vroeg voor de turboversie van de vernieuwde 911 want de verjaardageditie is gebaseerd op de 911 Turbo S van de vorige generatie uit 2019. De nieuweling verwijst naar de Turbo van het eerste uur. Onder andere door de tartan-interieurbekleding en logo’s. Achterin zit de 3,7 liter grote zescilinder boxermotor die hier 650 pk en 800 Nm levert. Er worden slechts 1.974 exemplaren gebouwd. De nieuwe versie kost 293.950 euro en kan meteen worden besteld. De eerste leveringen zijn voorzien tegen het einde van het jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content