Open-ear oortjes zijn veiliger in het verkeer
Bijna zes op de tien Belgen gebruikt weleens oortjes of een koptelefoon tijdens het joggen en fietsen, op de tram, trein of bus. Uit recent onderzoek blijkt dat de gebruikelijke en goedkopere in-ear oortjes/headsets in die situaties minder veiliger zijn dan de open-ear oortjes.
Waar je ook kijkt, je ziet ze overal. In zichzelf gekeerde medemensen met oortjes of een koptelefoon, op straat, op de fiets of onderweg met het openbaar vervoer in combinatie met een mobiele telefoon in de hand.
Driekwart gebruikt in-ear oortjes of headsets, zich niet bewust zijnde van hun onveilig karakter. In-ear oortjes blokkeren immers de gehooringang. In combinatie met de noise cancelling functie zorgen zij ervoor dat omgevingsgeluiden sterk worden onderdrukt waardoor de gebruiker/gebruikster quasi volledig is afgesloten van het lawaai van mens en machine om zich heen.
Dat creëert in eerste instantie een ontspannend gevoel maar terzelfdertijd een reëel gevaar. Volgens een recente studie maakte één op de zes Belgen hierdoor het voorbije jaar een onveilige situatie mee. Liefst één op de drie zag het mislopen bij een andere weggebruiker. In ruim 10 procent van de gevallen was er sprake van een aanrijding. Ook door het rood rijden (17 %), het niet horen van sirenes van een ambulance of politiewagen (18 %) of het op een onveilige manier uitstappen (11 %) werden aangeduid als een onveilige situatie.
Veilig alternatief
Dat het ook anders kan, bewijzen de zogenaamde open-air oortjes en headsets. In het geval van de oortjes van pionier Shokz garanderen zij een zeer goede overdrachtskwaliteit van muziek en/of gesprekken zonder dat zij de omgevingsgeluiden blokkeren. Als luisteraar blijf je betrokken bij en bewust van wat er zich om je heen afspeelt. Dat is zonder enige twijfel een grote meerwaarde tijdens het sporten.
Stond ik aanvankelijk sceptisch tegenover het open-air concept ben ik intussen overtuigd van de meerwaarde van het systeem op straat en tijdens het sporten. Zowel de geluidskwaliteit als de ergonomie en het gebruiksgemak scoren goed tot zeer goed.
Wil ik vanuit mijn leeszetel naar Jacques Brel of Gianmaria Testa luisteren, gebruik ik echter mijn in-ear oortjes, mét noise cancelling.