Nieuwe BMW M5 wordt plug-inhybride

Alain De Jong

De nieuwe BMW M5 puurt 727 pk uit zijn plug-inhybride aandrijving. Zuiver elektrisch rijden kan ook.

Ook de sportieve modellen gaan tegenwoordig aan de stekker om duurzamer te rijden en het verbruik te drukken. Zo ook de iconische BMW M5 waarvan de nieuwe generatie een plug-inhybride aandrijving krijgt. Dat lijkt op heiligschennis maar toch heeft deze aandrijflijn veel potentieel.

De 4.4-liter V8 benzinemotor met dubbele turbo krijgt bijstand van een elektromotor in de achttraps transmissie. Dat resulteert in een systeemvermogen van 727 pk met 1.000 Nm koppel waarmee de vierwielaangedreven BMW M5 in slechts 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u spurt en de top oploopt tot 305 km/u met het M Drivers Pack.

Berline of break

Dat zijn indrukwekkende prestaties zeker rekening houdend met het toegenomen gewicht. Dat is hier opgelopen tot 2.435 kilogram door het gebruik van de hybride componenten. Maar daarnaast kan de M5 ook zuiver elektrisch en dus uitstootvrij rijden op de stroom van de accu van 14,8 kWh. Deze sportwagen lijkt zo klaar voor een groenere toekomst.

Om de gepaste rijdynamiek te verzekeren, krijgt de BMW M5 ook een ophanging met specifieke assen. Meesturende achterwielen en een actief elektronisch differentieel zijn van huis uit voorzien.

De uiterlijke aanpassingen van de BMW M5 zijn niet te opzichtig. Ze zorgen wel voor een stoerder voorkomen met de bumpers met grotere luchtinlaten, diffusors en uitlaten. Wie naast de sportiviteit ook meer ruimte en functionaliteit wil, kan kiezen voor de M5 Touring of dus de breakversie. De nieuwe BMW M5 gaat eind 2024 in productie. Tegen dan zullen ook de prijzen bekend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content