Mercedes rijdt autonoom level 4

Mercedes heeft zopas de toelating gekregen om op Chinese bodem ervaring op te doen met level 4 autonoom rijden.
Gert Verhoeven

Mercedes kreeg toelating van de overheid om in Beijing personenwagens op het zogenaamd ‘level 4’ te laten rijden.

Autonoom rijdende voertuigen blijven voer voor discussie. Niet elke constructeur is overtuigd dat volledig zelfrijdende wagens de toekomst vormen. Vorig jaar kondigden VW en Ford aan dat ze hun samenwerking om zelfrijdende voertuigen te ontwikkelen, staakten. Beide merken wilden wel zinvolle rijhulpmiddelen verder ontwikkelen die minder financiële inspanningen vergen.

De elektrificatie die minder snel van de grond komt dan gehoopt, speelt heel wat merken parten. Desondanks blijven ze in stilte verder werken aan de zelfrijdende auto, maar ze leggen zichzelf minder deadlines op. Ford toonde enkele weken nog een extraatje voor de elektrische Mustang. Mercedes meldt nu dat het in Beijing toestemming kreeg om met personenwagens op snelwegen en in de stad level 4 uit te testen. Level 4 is de op één na meest geavanceerde vorm van zelfstandig rijden. De wagen kan rijden zonder tussenkomst van een bestuurder, maar alleen op vooraf bepaalde (en geteste) trajecten die niet exclusief uit snelwegen bestaan. 

In deze fase van ontwikkeling zet Mercedes twee S-Klasses in waarbij de Duitsers vooral de omgevingsdetectie willen optimaliseren. Zo worden de voertuigen uitgerust met extra sensoren en extra radars plus camera’s rondom. Een auto zelfstandig laten rijden, is op zich niet zo complex. Maar om deze technologie ooit breed uit te rollen, is het cruciaal dat de computers in de wagen de omgeving juist interpreteren.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content