Kan de Ford Explorer het tij keren?
Ford startte in Keulen met de productie van de Explorer. Wordt deze elektrische SUV voor Ford het langverwachte nieuwe volumemodel?
Ford volgde de voorbije jaren een opmerkelijke strategie op de Europese markt. Eerst kondigde het bedrijf aan dat het zou stoppen met het populaire gamma van compacte wagens met verbrandingsmotor. De Fiësta werd geschrapt en de Focus moest volgen. Tegelijk werd beslist om vooral in te zetten op elektrische modellen.
Tot nu zagen we vooral de grote en dure Mustang Mach-E en dit was niet het verhoopte succesmodel. Niet onlogisch want voor een ‘gewone’ auto heb je geen 269 pk nodig en die hoort ook goedkoper te zijn dan 56.000 euro.
Geen koopje
De Explorer die met grote trom wordt aangekondigd, is in hetzelfde bedje ziek, want dit is evenmin een betaalbaar basismodel. De goedkoopste basisversie levert 286 pk, beschikt over een batterij van 77 kWh en kost na aftrek van een korting 44.950 euro. Dat betekent dat de consument geen recht heeft op de EV-premie. Dit betekent een flinke handicap tegenover zijn rechtstreekse concurrenten die wel onder de kaap van 40.000 euro duiken en op die manier recht hebben op de premie van 5.000 euro.
De nieuwe Explorer is geen eigen ontwikkeling van Ford. Net zoals bij het Ludospace-model kocht het bedrijf de basis voor de Explorer (platform, aandrijving en batterij) bij Volkswagen ID. De Explorer is onderhuids een doorslagje van de VW ID.4 en het lijkt erop dat VW zijn vel duur verkoopt. De ID.4 kost wel minder dan 40.000 euro waardoor die voor de consument netto omzeggens 10.000 euro goedkoper uitvalt.
Op de markt valt te horen dat Ford zijn strategie van electric only on hold zet. Zolang er vraag is naar (hybride) verbrandingsmotoren zou Ford die ook blijft bouwen, zelfs na 2030. Wel staat er nog een elektrische versie van de Puma op stapel. Die zou goedkoper moeten zijn, maar het uitblijven van een exacte prijs of een concrete lanceringsdatum voor deze betaalbare EV lijken typerend voor de malaise waarin het merk verkeert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier