Ford Mustang rijdt beetje autonoom

Met Ford BlueCruise moet je je handen niet op het stuur houden.
Gert Verhoeven

Ford heeft een stap gezet in de race naar de autonoom rijdende auto. De Mustang Mach-E met BlueCruise kan op snelwegtrajecten alleen rijden zonder dat de bestuurder de handen aan het stuur moet houden.

Het BlueCruise-systeem van Ford is goedgekeurd in 15 Europese landen waaronder België. Het systeem biedt een autonome rijfunctie van niveau 2. Dit betekent dat de bestuurder nog altijd zijn ogen op de weg moet houden en op elk ogenblik de controle over de wagen moet kunnen overnemen. De bestuurder blijft met dit systeem zelf verantwoordelijk. Het rijhulpsysteem is dus voornamelijk comfortverhogend en slechts op een beperkt aantal trajecten bruikbaar.

Ford duidt die zones aan als Blue Zones. Naarmate er meer met het systeem is getest, neemt het aantal zones toe. De wagen geeft duidelijk aan wanneer een zone in het traject zit. Via automatische updates kent het voertuig ook de nieuwste zones. Dit verschilt niet fundamenteel van wat andere constructeurs op vlak van level 2 aanbieden.

Het grote verschil: de bestuurder moet de handen niet langer op het stuur houden. De chauffeur moet wel de weg in de gaten houden en om dat te controleren monitort een camera de ogen van de bestuurder. Wie zijn of haar aandacht niet bij het verkeer houdt, krijgt de boodschap dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Ford biedt deze technologie enkel aan op snelwegen. Dat is niet onlogisch, want snelwegen zijn de makkelijkste trajecten om autonoom te rijden. Onverwachte situaties – die een computer verkeerd kan interpreteren – zijn beperkt omdat elke verkeersdeelnemer in dezelfde richting aan ongeveer dezelfde snelheid rijdt. Het aantal obstakels (voetgangers, fietsers, niet uniforme infrastructuur,…) blijft er ook klein.

Concurrerende merken bieden dus vergelijkbare systemen aan, maar daar moet je wel de handen op het stuur houden. Mercedes kan bijvoorbeeld ook al autonoom inhalen op de snelweg. Maar ondanks deze vooruitgang zijn we nog jaren verwijderd van een auto die onder alle omstandigheden en op alle wegen volledig autonoom kan en mag rijden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content