Europese autoverkoop kent sterke terugval

Alain De Jong

ACEA meldt dat in augustus de verkoop van nieuwe auto’s sterk daalde in Europa. Vooral het segment elektrische wagens krijgt klappen.

De automarkt kent moeilijke tijden, zoals blijkt uit de tegenvallende verkoopcijfers in veel landen. De data die de Vereniging van Europese Autoconstructeurs (ACEA) nu vrijgaf, bevestigen die tendens. Zo blijkt dat het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens de voorbije maand met 18,3 % daalde in vergelijking met augustus vorig jaar.

Daarbij valt vooral de sterke terugval op van de verkoop van elektrische wagens. Die ging de afgelopen maand met liefst 43,9 % naar beneden in Europa. Vooral in Frankrijk (-33 %) en Duitsland (-69 %) kelderde de afzet van EV’s dramatisch, vooral door het wegvallen van financiële stimuli. Ons land is daarbij de uitzondering met nog altijd een sterke stijging van de verkoop. Dat danken wij aan de Vlaamse premie bij de aanschaf van een EV en de fiscale voordelen voor elektrische bedrijfswagens.

© GF

Hybrides populair

In de Europese Unie kenden zowat alle aandrijftypes een terugval in augustus 2024. Er werden 22, 3 % minder plug-inhybrides, 26,4 % minder diesels en 17,1 % minder benzinewagens ingeschreven. Enkel zelfopladende hybrides gingen vooruit met een stijging van 6,6 %. Noteer daarbij dat de benzinemotor de meest populaire aandrijfvorm blijft met een marktaandeel van 33,1 %.

ACEA waarschuwt dat de terugval van elektrische voertuigen een bedreiging vormt om de CO2-doelstellingen van 2025 te halen. De overgang naar EV’s op batterijen is daar een cruciale factor. De organisatie adviseert dan ook dringend werk te maken van een betere en uitgebreidere laadinfrastructuur, meer groene energie en een verruiming van het aanbod betaalbare, elektrische modellen om vooral de modale privérijder de overgang naar elektrisch te laten maken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content