Duits machtsvertoon voor eigen volk dwingt wereldwijd respect én applaus af (video)
De Duitse automerken en toeleveranciers spelen op de 66ste editie van de Internationale Auto Ausstellung (IAA) in Frankfurt een thuismatch. Dat garandeert een vol huis en veel applaus maar het verplicht hen terzelfder tijd tot een glansprestatie. Alleen het beste is goed genoeg!
De beelden zijn de wereld rondgegaan. Ze tonen hoe de nieuwbakken BMW-topman Harald Krüger (49) tijdens zijn IAA-maidenspeech – voor de lopende camera’s – na enkele minuten over zijn woorden struikelt en vervolgens achterovervalt. Toegesnelde medewerkers voeren hem af. Consternatie alom, een plan B is niet voorzien, de persconferentie wordt stopgezet.
Waar veel licht is, is ook veel schaduw
Gepland was dat Harald Krüger in lovende bewoordingen het doek zou halen van de nieuwe 7-reeks, maar een onvoorziene black-out besliste daar anders over. Het voorval maakte pijnlijk duidelijk dat topmanagers ook maar mensen zijn, met hun sterkten én zwakten.
De nieuwe BMW-topman had zich zijn entree op het internationale bühne ongetwijfeld anders voorgesteld en je kan ervan op aan dat dit ongelukkig voorval hem zijn leven lang zal blijven achtervolgen. Je kan het vergelijken met Usan Bolt die struikelt in de finale op de Olympische Spelen, of met Eden Hazard die een strafschop mist tijdens een WK-finale tussen de Rode Duivels en de Duitse Mannschaft. Inderdaad, nobody is perfect!
Achter de schermen zal nog lang worden nagepraat over het voorval, zullen noodscenario’s tegen het licht worden gehouden en moet over de aanpak en uitrol van crisiscommunicatie worden nagedacht.
BMW aast op Mercedes-klanten
Het geplande interview met de BMW-topman ging niet door, zijn plaats werd ingenomen door zijn financieel directeur Friedrich Eichinger. Onderwerp van gesprek: hoe kijkt BMW aan tegen elektromobiliteit én tegen de nieuwkomers Google en Apple op de markt? “Wij hebben van niemand lessen te krijgen: met de i3 en i8 levert BMW pionierswerk inzake e-mobiliteit. Dat de elektrische auto nog geen kassucces is, heeft te maken met de beperkte actieradius, de lange oplaadtijd en ontoereikende oplaadinfrastructuur. Zolang je met een E-auto niet minstens 500 km ver kunt rijden en het opladen van een lege accu tot 80 procent langer duurt dan tien minuten, zal de klant kiezen voor een plug-in hybride.”
Of Google en Apple op termijn concurrenten worden? Friedrich Eichinger : “Een auto bestaat uit enkele duizenden grote en kleine onderdelen die voor 70 procent van buitenshuis komen. Die samenvoegen tot een perfect functionerend en duurzaam geheel vergt zowel kennis en kunde als medewerkers die verstand hebben van dit vak. De nieuwkomers zijn specialisten in een klein vakgebied en hebben van ons metier geen kaas gegeten. Ik beschouw ze daarom niet als een bedreiging of een concurrent, maar als een mogelijke partner. Zoals wij nu ook samenwerken met andere autoconstructeurs.” Hij laat er geen twijfel over bestaan dat e-mobiliteit dé toekomst is. “De politieke overheden, zij het in Europa, China of in de Verenigde Staten, leggen almaar strengere uitlaatnormen op die ons ertoe verplichten om alternatieve aandrijfsystemen te implementeren. En dan zijn er niet zo veel mogelijkheden: het is ofwel accu- ofwel waterstoftechnologie.”
Over de blikvanger op de BMW-stand kunnen we, gezien het verloop van de persconferentie, kort zijn : de nieuwe 7-reeks ziet er te pompeus uit om een streling voor het oog te kunnen zijn, emotioneel design ziet anders uit. De nieuwkomer zit boordevol modernste technologie en rijdt naar verluidt als een zwevend tapijt – atypisch BMW dus. Dat heeft ermee te maken dat BMW met de nieuwe 7-reeks trouwe klanten van de Mercedes S-klasse wil overtuigen om de overstap te maken. Bij ministers en topmanagers is de S-klasse nog altijd kind aan huis en beschikt hij over een grotere renommee dan het vlaggenschip uit München – terecht of niet terecht. Een roadtest zal daarover uitsluitsel moeten geven, een oordeel vel je niet op basis van een persmededeling.
Mercedes is cool
Hoe dan ook, Mercedes staat hoog in aanzien bij de machtigen der aarde. Het merk met de ster is bovendien aan een indrukwekkende remonte bezig. De nieuwe modellen springen in het oog door hun sportieve, zeg maar agressieve look en slagen erin om ook jonge klanten te overtuigen van de kwaliteiten van het merk. Mercedes is cool! De nieuwe C-coupé is volgens Mercedes-woordvoerder Christophe Vloebergh daar een sprekend voorbeeld van : “Na de berline en break wordt de C-klasse uitgebreid met een coupé, meteen de meest sportieve tweedeurs in zijn segment want ook leverbaar in een krachtige AMG-uitvoering. Om het gamma af te ronden volgt er volgend jaar nog een cabrio, ook in een sportieve AMG-versie. We spelen daarmee in op de wensen van de klant. Die wil een auto op maat die tegemoetkomt aan zijn of haar persoonlijke voorkeuren, zowel inzake motorisatie, look & feel als extraatjes op het vlak van comfort, veiligheid, connectiviteit en noem maar op.”
Op de Mercedes-stand staan ruim honderd verschillende modellen maar de meeste aandacht gaat uit naar de cabrioversie van de S-klasse. Christophe Vloebergh : “Mercedes heeft een rijke traditie op het vlak van grote cabrio’s, maar het was toch al van 1971 geleden dat we nog een nieuw cabriomodel van dit niveau hadden uitgebracht. De nieuwkomer is daarmee de zesde koetswerkvariant van de S-klasse en de eerste reacties sterken ons in onze overtuiging dat de S cabrio een grote toekomst tegemoet gaat, zowel in als buiten Europa.” De S-klasse cabrio is inderdaad zo’n exclusief product dat het prijskaartje navenant zal zijn en vooral bij de nieuwe rijken in de VS en China in de smaak zal vallen.
Nieuwe Astra moet wederopstanding van Opel versnellen
Drie jaar geleden leek Opel een vogel voor de kat, vandaag gaat het opnieuw de goede kant op met het Duitse dochterbedrijf van General Motors. Het modellenoffensief begint vruchten af te werpen en de nieuwe Astra die in Frankfurt zijn werelddebuut maakt, moet de laatste twijfel omtrent de toekomst van Opel wegnemen. Dat zegt ook Johan Willems, vice-president van de Opel Group en de hoogst geplaatste Belg binnen de GM-hiërarchie : “Opel is Astra en Astra is Opel. Dit volumemodel in het zeer competitieve C-segment is goed voor 30 procent van onze omzet. Wij hebben ons uiterste best gedaan om van de Astra een bestseller te maken die ook nog eens state of art is in zijn segment. Onze ingenieurs en designers zijn van een wit blad vertrokken, in vergelijking met zijn voorganger is hij 200 kg lichter wat resulteert in een compleet nieuw ruimte- en rijgevoel. Dankzij de nieuwe motoren scoort hij uitstekend op het vlak van verbruik en CO2-uitstoot. Qua assistentiesystemen en connectiviteitsmogelijkheden is hij best in class. Dat moet ook. We staan voor wellicht de grootste uitdaging aller tijden… de komende vijf jaar zullen er in onze sector meer innovaties plaatsvinden dan in de voorbije vijftig jaar. Wie nu niet mee is, kan het straks vergeten! In die zin is het een zegen én geruststelling dat Opel kan gebruikmaken van de knowhow van een wereldspeler als General Motors. Alle constructeurs staan voor zo grote technologische uitdagingen, die bovendien zo veel geld kosten, dat het voor de kleine merken bijzonder moeilijk wordt om zich te kunnen handhaven.”
Nummer eins
Aan financiële mogelijkheden heeft de autogroep Volkswagen vooralsnog geen gebrek. Die omvat twaalf merken en is in zowat alle niches vertegenwoordigd: van kleine personenauto’s over supersnelle sportwagens tot meterslange opleggers voor goederentransport. Met ruim 660.000 medewerkers is Volkswagen de grootste werkgever in de sector en met meer dan 10 miljoen auto’s per jaar is de autogroep de nummer één in de wereld.
Tijdens een avondlijke avant-première op een geheime locatie buiten Frankfurt vergastte de Volkswagen-top zo’n duizend journalisten en VIP’s op een blits licht- en klankspel dat de bevestiging bracht van de sterke machtspositie van Volkswagen binnen de internationale autowereld. VW-topman Martin Winterkorn toonde zich optimistisch en zelfverzekerd naar de toekomst toe… “VW en zijn dochtermerken hebben niet de ambitie om altijd en overal de eerste te zijn, ons streefdoel bestaat erin om in zoveel mogelijk domeinen de beste zijn! Dat is de beste garantie om de eerste te blijven.” Audi en Porsche presenteerden er twee studiemodellen – de concept e-tron quattro en Mission E – met een actieradius van 500 km en een ultrakorte oplaadtijd van 10 minuten tot een halfuur.
Volgens Audi-woordvoerder Thomas De Meuter is het Audi-studiemodel een hommage aan en de verpersoonlijking van Vorsprung durch Technik, sinds de jaren tachtig hét leidmotief van het merk. “De Audi Concept e-tron Quattro ziet uit en bezit alle kwaliteiten van een SUV, wordt elektrisch aangedreven en beschikt over een actieradius van 500 km. Het opladen van een lege accu gebeurt in minder dan een half uur. Onder welke typebenaming hij in 2018 op de markt zal komen, is nog niet geweten.” Evenmin is bekend waar de nieuwkomer zal worden geproduceerd, Audi Vorst behoort tot de mogelijkheden maar een officiële beslissing is nog niet genomen.
Audi presenteert in Frankfurt ook een nieuwe generatie van de A4, het op na een best verkopende Audi-model. Thomas De Meuter : “De A4 is een van de sterkhouders van ons merk, en enorm geliefd als bedrijfswagen. Om die status te kunnen behouden, hebben we de look van de wagen slechts lichtjes gewijzigd. De grote vernieuwing zit onderhuids, met nieuwe motoren die tot 20 procent minder verbruiken en minder CO2 uitstoten. Zo komt de 2 liter TDI uit op een CO2-waarde van 95 g/100 km, wat vrij uitzonderlijk is voor dit segment. De A4 staat op een nieuw modulair platform en weegt 120 kg minder dan zijn voorganger, biedt meer zit- en bagageruimte en kan worden uitgerust met de allernieuwste rijhulpsystemen en infotainmenttoepassingen. De nieuwkomer zal als berline en avant verkrijgbaar zijn – en dat tegen een zeer competitieve prijs.”
Op de VW-stand zijn alle ogen gericht op de nieuwe Tiguan, het huidige model is de nummer één onder de compacte SUV’s. Volgens VW-woordvoerder Jean-Marc Ponteville is de tweede generatie Tiguan in alle opzichten een nummer groter én nog beter dan de eerste. “De tweede generatie staat op een nieuw modulair platform wat ons toelaat om verschillende versies van één model te produceren. Zo komt de nieuwe Tiguan in een off-road en gewone straatversie, een hybridevariant volgt over zeer afzienbare tijd. De nieuwkomer is een veilige, comfortabele en gebruiksvriendelijke gezinswagen voor zowel het woon-werkverkeer als voor avontuurlijke weekendtrips. Op het vlak van connectiviteit en innovatie is hij best in class, en in die zin een verlengstuk van je smartphone.”
In een volgende aflevering richten we de spots op de nieuwigheden van de Engelse, Franse, Italiaanse en Aziatische merken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De IAA loopt van 19 tot 27 september, de tentoonstellingshallen liggen in de onmiddellijke nabijheid van het treinstation en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
Autosalon in Frankfurt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier