Decreet voor laadpalen in appartementsblokken gevraagd

In de meeste ondergrondse garages van appartementsgebouwen ontbreekt vandaag laadinfrastructuur.
Gert Verhoeven

Syncura, een belangrijke speler op de syndicus-markt in Vlaanderen en Brussel, luidt de alarmbel omdat er geen wettelijk kader bestaat voor laadpalen in appartementsgebouwen die in mede-eigendom worden beheerd.  

Op bewonersvergaderingen komen meer en meer vragen over het plaatsen van een laadbox voor elektrische voertuigen. Die moeten dan op de gemeenschappelijk parkings komen maar vooral in de ondergrondse garages die in veel appartementsblokken eigendom zijn van één of meerdere bewoners. Wanneer één bewoner vraagt om bijvoorbeeld een wallbox te installeren, moet er nu een meerderheid van de eigenaars akkoord gaan met de plaatsing. Hoewel dit toestel, de bedrading en de montage voor rekening zijn van de eigenaar die de aanvraag indient, gaat dit op termijn ook extra kosten voor de andere bewoners veroorzaken. Wanneer meerdere eigenaars zo’n verzoek indienen, moet de elektrische infrastructuur van het gebouw aangepast worden. Dat zorgt vanzelfsprekend voor kosten gedeeld door alle eigenaars.

Heel wat bewoners stellen zich ook vragen over brandveiligheid hoewel het brandrisico niet groter is dan bij een gewone wagen. Maar de blus- en evacuatiemogelijkheden blijken natuurlijk beperkt. Met dat in het achterhoofd, komt er alsmaar vaker een negatief advies uit de eigenaarsvergaderingen. Dit leidt er dan weer toe dat eigenaars hun auto aan een klassiek stopcontact hangen wat niet wenselijk is voor het regelmatig opladen van een wagen. 

Daarom vraagt Syncura dat er een decreet over laadpalen komt. Een vergelijkbaar wetgevend kader bestaat al voor nieuwbouw en voor grondige (vergunningsplichtige) renovaties. De noodzaak voor zo’n decreet lijkt evident want het aantal elektrische voertuigen neemt gestaag toe. En nog: vandaag woont ongeveer één derde van onze bevolking in een appartement. 

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content