Begeleiders rijopleiding naar de les

Gert Verhoeven

Wie zoon of dochter – of een kennis – wil helpen om zijn of haar rijbewijs te halen, moet als begeleider vanaf nu een opleiding volgen.

Het systeem bestond al tussen 2017 en 2020 maar het werd met stille trom afgevoerd. Je kreeg dan een attest na een (betalend) vormingsmoment maar dat werd nergens geregistreerd. Heel wat ‘gevormden’ van het eerste uur hielden dat attest niet bij toen dat niet meer nodig was. Ze moeten nu – zonder bewijs van attest – de opleiding een tweede keer volgen als ze nog iemand willen begeleiden.

VAB is als grootste rijschool van het land een van de aanbieders van die cursussen. De mobiliteitsorganisatie meldt veel belangstelling vanwege potentiële cursisten. Er zijn meer ouders die hun kroost zelf leren rijden want een volledig opleidingstraject via de rijschool kan financieel hoog oplopen.

Foute gewoonte

Dat vormingsmoment duurt drie uur. In deze toch wel korte opleiding worden de begeleiders klaargestoomd om hun pupillen de juiste technieken aan te leren. Het is immers veel moeilijker om een foute gewoonte achteraf te moeten corrigeren. De prijs voor zo’n opleiding bedraagt 20 euro en die vindt plaats in een leslokaal van één van de vele VAB-rijscholen.

Er is ook een mogelijkheid om deze les online te volgen. Opvallend: achteraf volgt geen examen, de cursus bijwonen volstaat. Eén van de praktische tips die begeleiders meekrijgen, is de zogenaamde ‘Dutch reach’ waarbij automobilisten of passagiers de deur openen met de hand die het verst van de deurgrendel is verwijderd. Op die manier draai je het lichaam. Zo wordt de gezichtshoek breder zodat je aankomende fietsers die je zou kunnen hinderen bij het openen van de deur, makkelijker spot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content