Automarkt veert weer op

Alain De Jong

De inschrijvingen voor zowel nieuwe als tweedehandswagens kenden een zeer sterke groei in januari 2024.

Sinds de coronacrisis en de leveringsproblemen door tekorten aan componenten (voornamelijk chips) kende de autosector moeilijke jaren. Maar daarin lijkt nu eindelijk beterschap te komen met weer een stabiele productie bij de automerken en stijgende verkoopcijfers. Ook op onze markt.

Mobiliteitsfederatie Traxio meldt dat de inschrijvingen in januari 2024 het beste resultaat zijn sinds 2021, zowel voor nieuwe wagens als tweedehandse voertuigen. Bij de nieuwe wagens steeg in januari het aantal inschrijvingen met +17,1 %, goed voor 46.667 exemplaren. Opvallend is dat de consumenten ook meer en meer lijken te kiezen voor nieuwe elektrische auto’s, waarbij een stijging van +192,3 % werd opgetekend. Traxio verwacht dat de ‘autosalonmaand’ januari (dit jaar zonder echt autosalon) en de bijbehorende kortingen de komende maanden een positieve invloed gaan hebben op de inschrijvingen van nieuwe auto’s in ons land.

© National

Tweedehandse EV’s

Verder meldt Traxio een aanzienlijke groei van de inschrijvingen van tweedehandswagens in de eerste maand van 2024, na een al erg succesvol 2023. Januari eindigt op 61.908 inschrijvingen en dat is een mooie stijging van +8,4 % vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (57.135). Dat zijn 4.773 wagens meer dan het jaar voordien en 6.087 meer dan in 2022. Het lijkt erop dat de markt voor tweedehandswagens verder blijft stijgen en de komende jaren op een hoog niveau zal presteren.

Ook opvallend is de quasi verdubbeling (+94,7 %) van het aantal occasie elektrische wagens dat is ingeschreven door privépersonen. Vooral in Vlaanderen en dus duidelijk een gevolg van de Vlaamse EV-premie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content