80-jarige rijdt in Formule 1

Alain De Jong

Christine Beckers reed op Zolder met de Arrows Formule 1 van Thierry Boutsen en vestigde daarmee een geweldig wereldrecord.

Christine Beckers begon met racen in de jaren 1960 en reed een aardig palmares bij elkaar, zowel op circuit als in rally’s. De Brusselse amazone is intussen 80 en maar nog altijd gebeten door het racevirus. Haar 80ste wou ze graag vieren met een Magisch Drieluik in Le Mans, Spa-Francorchamps en Zolder, drie circuits waar ze mooie successen behaalde.

Zo vierde ze de 50ste verjaardag van haar klasse-overwinning in de 24 Uren van Le Mans in een Chevron B23 in de proloog van de etmaalrace daar. Dan ging ze aan de slag in de proloog van de 24 Uren van Spa in een Alfa Romeo GTV 2000, een identieke wagen als die waarmee haar broer James in 1974 de prestigieuze Beker van de Koning in deze wedstrijd won.

1.200 pk

Tenslotte werd het derde deel op Zolder voltooid. Daar realiseerde Christine Beckers haar ultieme droom: de oudste vrouw worden die in een Formule 1-wagen reed. Tijdens de Historic Grand Prix in Zolder toerde zij rond in de 1.200 pk sterke F1 Arrows A8 BMW Turbo waarmee Thierry Boutsen in de jaren 1980 in de Formule 1 reed. Christine Beckers draaide met deze bolide vlot enkele rondjes op het Limburgse asfalt en vestigde daarmee dus een nieuw wereldrecord.

Toen ze onder luid applaus uit de wagen stapte, zei de nieuwe recordhoudster met tranen in haar ogen: ‘Het was een fantastische rit, maar veel te kort.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content