Opinie | Mensenkennis.be 'Jullie hebben de oorlog niet meegemaakt': waarom ouderen en studenten elkaar niet begrijpen
Gezondheid Gezondheid Het premenstrueel syndroom is nog steeds een ongekende problematiek Het is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe de menstruatiecyclus stress en emoties beïnvloedt.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Jezelf sociaal afsluiten voor je eigen welzijn? Mensen met autisme kennen het maar al te goed' Verschillende onderzoeken hebben de negatieve impact van de coronapandemie op de mentale gezondheid in de algemene bevolking al aangetoond. Maar hoe zit het met mensen met autisme, die van nature al meer behoefte hebben aan structuur?
Wetenschap Wetenschap Waarom een dromerige gezichtsuitdrukking sommige mensen nachtmerries bezorgt Mensen met schizotypie ervaren gezichtsuitdrukkingen als negatiever. Dat maakt van de wereld voor hen een meer bedreigende plek.
Wetenschap Wetenschap Quarantaine kan je relatie ook ten goede komen: enkele tips Hoewel deze periode tot een toename van frustratie en conflict kan leiden, kan je ze ook aangrijpen om als koppel meer naar elkaar toe te groeien en er samen sterker uit te komen. Hier zijn enkele wetenschappelijk onderbouwde tips om je op weg te helpen.
Wetenschap Wetenschap Hoe onderscheid je een echte bekentenis van een valse? Het bekennen van een misdaad die je niet hebt gedaan, is helaas geen zeldzaam fenomeen, aldus Eva Scherlippens van Mensenkennis.be. Daarom is het van belang dat de echtheid van een bekentenis kan bepaald worden. Maar hoe?
Wetenschap Wetenschap Waarom worden we blij van eenvoud? Less is leuk. We vinden eenvoudige beelden mooi en we worden er blij van. Maar waarom is dat?
Wetenschap Wetenschap Als multitasken zo slecht voor ons is, waarom doet iedereen het dan? We lijken wel verslaafd aan al dat multitasken. Maar waarom zijn we zulke fervente multitaskers? Zou het kunnen dat we het gewoon leuk vinden?
Wetenschap Wetenschap Wat als je lever aan de linkerkant van je lichaam zit? In ongeveer 1 op 10.000 mensen liggen de inwendige organen niet op hun gebruikelijke plaats met het hart aan de linkerzijde en de lever aan de rechterkant, maar zitten ze precies omgekeerd.
Wetenschap Wetenschap Piekeren is misschien toch niet zo onschuldig Lange tijd werd piekeren afgedaan als iets vervelends. Ondertussen weten we dat het niet altijd zo onschuldig is.
Wetenschap Wetenschap Hoe kunnen we sexting op een veilige manier laten verlopen? Als we in de huidige digitale wereld jongeren het recht op seksuele zelfexpressie niet willen ontzeggen, dan moet er worden ingezet op het creëren van een veiliger online klimaat.
Wetenschap Wetenschap Hoe we in de toekomst het effect van hersenschade beter kunnen voorspellen Voorspellingen maken over de gevolgen van hersenschade is vandaag aartsmoeilijk. Maar dankzij veelbelovend onderzoek zal daar in de toekomst verandering in komen, schrijft Mensenkennis.
Wetenschap Wetenschap Leren terwijl je slaapt wakkert het geheugen aan Wil je goed voorbereid aan je examen deelnemen, zorg dan voor een goede nachrust. En vraag terloops ook even aan moeder -of vaderlief of ze de kern van de leerstof komen influisteren terwijl je (bijna) in dromenland zit. Want dat helpt volgens nieuw onderzoek de leerstof nog beter in het geheugen te verankeren.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Hoe snel passen we onze diepste voorkeuren aan?' 'Wat doet nieuwe, negatieve informatie met onze spontane gevoelens en voorkeuren? Passen we ze moeiteloos aan of blijven we bij onze eerste mening?' vraagt Pieter Van Dessel van wetenschapsblog Mensenkennis.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be Hoe kan je negatieve patronen in relaties doorbreken? 'Koppels met een hogere relatietevredenheid zijn vaker in staat om beter naar elkaar te luisteren, accurater in te schatten wat er zich bij de partner afspeelt en hierover ook constructiever te communiceren', schrijft Els Heene van de blog Mensenkennis.be.
Wetenschap Wetenschap Hoe behandel je magerzucht in gezinnen? Klinisch psycholoog Joke Vandamme laat voor wetenschapsblog Mensenkennis experts en ervaringsdeskundigen aan het woord over de behandeling van magerzucht.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Zijn rechtse mensen gelukkiger?' Is er een verband tussen het geluksgevoel en de politieke overtuigingen van een persoon? Over die vraag buigen Emma Onraet en Alain Van Hiel (UGent) zich voor de psychologieblog Mensenkennis.be.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Rijke mensen zien anderen niet staan, en dat mag u letterlijk nemen' 'Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het prototype van de rijke vrouw die met de neus in de lucht door een winkelstraat ook effectief klopt', schrijft Wouter Duyck (UGent) voor Mensenkennis.be.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Is seksueel geweld eigen aan onze cultuur?' Slachtoffers van seksueel geweld lijden onder stereotiepe ideeën in de maatschappij, schrijft seksuologe Katrien Symons. Ze roept de media op om waakzaam te zijn en de dingen op een correcte manier te benoemen.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Met voorbedachten rade of niet? Hoe onze hersenen opzettelijk en toevallig gedrag verwerken' Vergelijkbaar gedrag kan een volledig andere reactie oproepen afhankelijk van of dit gedrag opzettelijk of per ongeluk is uitgevoerd. Charlotte Desmet van Mensenkennis.be legt uit hoe dat in zijn werk gaat.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be De zoete zonde: 4 tips om te weerstaan aan de verleiding van snoep Hoe komt het dat we maar niet van die taartjes en chocolaatjes kunnen afblijven? Het antwoord ligt in onze hersenen. Toch zijn er een aantal praktische tips die je kunnen helpen om minder te snoepen.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Welke invloed hebben traumatische ervaringen op onze hersenen?' 'Ondanks een toenemende belangstelling voor de gevolgen op lange termijn van trauma op de hersenen, is er nog maar weinig bekend over de effecten op sociaal gedrag', schrijft Anna Hudson van de blog Mensenkennis.be.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Waar komen onze angsten vandaan?' 'Onderzoekers en therapeuten steken veel tijd en energie in het zoeken naar verschillende manieren om ongepaste angst te kunnen afleren', schrijft Gaëtan Mertens van Mensenkennis.be. Hij gaat dieper in op de manieren waarop we angst 'leren'.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Hoe helpen ouders het best een kind dat pijn heeft?' 'Pijn beschouwen we vaak als een strikt persoonlijke ervaring, maar dat is het eigenlijk zelden', schrijft Mensenkennis.be.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Leer iets nieuws in 2016: leer leren' 'Het is belangrijker dan ooit om snel nieuwe kennis en vaardigheden te kunnen oppikken', schrijft Mensenkennis.be. 'Maar hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk nieuwe zaken leren?'
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Niet iedereen ontwikkelt trauma na dramatische gebeurtenis' Hoewel het nu de meest evidente zaak ter wereld lijkt, is men slechts zeer moeizaam tot het besef gekomen dat verschrikkelijke gebeurtenissen littekens achterlaten op de ziel, en kunnen leiden tot ernstige en persisterende psychische problemen.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Wat maakt het leven als geadopteerde mooi, of juist moeilijk?' 'We organiseren wel adoptie, maar we begrijpen het niet altijd helemaal', schrijft de blog Mensenkennis.be. 'Adoptie is zowel normaal als bijzonder.'
Wetenschap Wetenschap 'Kwaliteitsvolle kinderopvang draagt bij tot gelijke kansen' 'Voor kinderen die voldoende gebruik maken van kinderopvang en kleuterschool blijven de positieve gevolgen tot ver in het secundair onderwijs zichtbaar', schrijft Mensenkennis.be. 'Maar wat is kwaliteit?'
Wetenschap Wetenschap 'Alle jongeren ervaren weleens angst. Is dat een probleem? En kunnen we daar iets aan doen?' 'Het is erg belangrijk om onderzoek te doen naar de mechanismen die een rol kunnen spelen bij angst bij jongeren', schrijft Mensenkennis.be. 'Het feit dat gedachten onze gevoelens kunnen veranderen, kunnen we echter ook in ons voordeel gebruiken.'
Column | Mensenkennis.be Column | Mensenkennis.be 'Zaad- en eiceldonoren zetten de traditionele definitie van 'het gezin' op de helling' Hoe kijken gezinnen die voor hun kinderwens geholpen werden door donormateriaal naar de nieuwere, niet-genetische familiebanden? Mensenkennis.be hield een belevingsonderzoek.
Column | Mensenkennis.be Column | Mensenkennis.be Hoe meer seks, hoe gelukkiger? Er bestaat een positieve correlatie tussen de frequentie waarmee je seks hebt en hoe gelukkig je bent. Mensenkennis.be zoekt uit hoe dat verband precies in elkaar zit.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Waarom een mooie vrouw soms arm in arm loopt met een minder mooie man' Hoe belangrijk is uiterlijk in je partnerkeuze? Mensenkennis.be legt het uit. 'Hoe langer je elkaar kende voor de relatie begon, hoe minder uiterlijk meespeelt.' Of: hoe vriendschap je aan een knappere partner kan brengen.