Antwerpen stuurt ‘kaalplukteam’ op drugsdealers af

© ImageGlobe

Vanaf 2015 wil de politie van de stad Antwerpen een “kaalplukteam” inzetten tegen de grotere drugsdealers en hun families. Bedoeling is met drugsgeld aangeschafte bezittingen tijdelijk aan te slaan in afwachting van een verdere afhandeling van hun dossier. De zaak is volgens burgemeester De Wever doorgesproken met Justitie.

Men noemt het in Antwerpen de tweede fase in de “war on drugs”. Tot nu toe werden vooral drugsdealers in het straatbeeld en gekende drugscafés aangepakt, maar nu mikt de politie volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) ook hoger.

Op 1 januari 2015 gaat een “kaalplukteam” van start. Dat zijn drie voltijdse medewerkers van het bestaande drugsteam die zich de voorbije maanden gespecialiseerd hebben in het onderzoeken en in kaart brengen van door criminaliteit verworven eigendommen. Wanneer de politie een drugsbende op het spoor komt, zal het “kaalplukteam” hun met drugsgeld gefinancierde eigendommen en bedrijfjes proberen aan te slaan om hen te ontmoedigen.

In tegenstelling tot de weinig succesvolle en inmiddels afgevoerde jacht op “patsers” – jonge mannen die Antwerpse buurten onveilig maken met verdacht dure wagens – moeten er nu eerst duidelijke aanwijzingen en/of getuigenissen zijn dat er drugshandel mee gemoeid is.

‘Weg van gedoogbeleid’

“Wij pakken nu duizend dealers per jaar op, maar eigenlijk zijn dat niet de grote criminelen maar sukkelaars”, zegt burgemeester De Wever. “De kunst is de bezittingen van de personen en de families àchter die dealers aan te pakken: iedereen kent ze, ze zijn rijk geworden met drugshandel.”

Volgens De Wever is de “war on drugs” dan ook in wezen een economische oorlog. De nieuwe aanpak zou de drugsnetwerken die momenteel actief zijn in Antwerpen of dat ambiëren moeten wegjagen en weghouden uit de stad. “Anders blijven we dweilen met de kraan open”, aldus De Wever. Hij ziet het “kaalplukteam” als een nieuwe stap weg van een gedoogbeleid, en zegt te streven naar “een vermogenswinstbelasting van 100 procent voor drugsdealers”.

Het initiatief is volgens de burgemeester vooraf doorgesproken met het Antwerpse parket en zou perfect te realiseren vallen binnen de bestaande wetgeving, hoewel er nog geen andere soortgelijke projecten in ons land bekend zijn. De politie komt ook niet in het vaarwater van het gerecht, luidt het, want het is nog altijd de rechter die uiteindelijk beslist of de bezittingen in kwestie ook effectief verbeurd verklaard kunnen worden.

“Eigenlijk lijkt deze aanpak een beetje een evidentie, maar toch is het vroeger nooit gebeurd”, zo wordt gezegd op het kabinet van De Wever.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content