Alona Lyubayeva over haar ontslag: ‘Ik voel aan den lijve wat broodroof betekent’
Hoe vergaat het Alona Lyubayeva sinds haar ontslag als Vlaams diversiteitsambtenaar? ‘Dit was een beproeving, maar ik heb de moed niet verloren.’
31 MAART 2017
De Vlaamse regering ontslaat diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva na een negatieve evaluatie. ‘Ik was te kritisch voor minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA)’, reageert Lyubayeva.
Bij het ter perse gaan van het Jaaroverzicht 2017 van Knack, waarin de oorspronkelijke versie van dit interview is verschenen, was het nieuws over Alona Lyubayeva’s nieuwe baan nog niet bekend. In deze versie is het wel opgenomen.
Bent u alweer aan de slag?
Alona Lyubayeva: Ja, ik begin 2018 met een boeiende en uitdagende job waar ik veel zin in heb. Het solliciteren is bijzonder moeizaam gegaan. Ik heb aan den lijve gevoeld wat broodroof betekent: niet iemand ontslaan, maar iemand alle kansen ontnemen op een andere job. Soms werd me onomwonden gezegd dat het te delicaat was om mij aan te werven, en dat het de organisatie haar subsidies kon kosten. Bij veel internationale instellingen stond ik op een reservelijst. Wat ik niet wist, is dat de Verenigde Naties een aparte procedure hebben voor wie ooit ontslagen is. Je moet de toelating krijgen om voort te solliciteren, en meestal krijg je die niet. Dat ik ook internationaal geen uitweg meer zou hebben, had ik niet verwacht. En dat is zwaar.
Hoelang had u zichzelf gegeven?
Lyubayeva: Tot begin januari. Dan zou mijn werkloosheidsuitkering verminderd zijn, en zou ik uitgekeken hebben naar een baan in de horeca of iets dergelijks. Je onderschat hoe snel je tijd om is. Ik heb de laatste ronde bereikt in meer dan de helft van mijn bijna 50 sollicitaties. Vaak waren het langdurige procedures, de langste nam zelfs vijf maanden in beslag. Het is een beproeving om vast te stellen dat je competenties niets uitmaken. Maar ik heb de moed niet verloren. Ik ben er net sterker van geworden.
Na de kerstvakantie zullen we de zaak inleiden bij de arbeidsrechtbank. De minister heeft zware fouten gemaakt
Bent u nog kwaad?
Lyubayeva: Dat ben ik nooit geweest. Ik heb een bewuste keuze gemaakt: kritisch blijven over en zelfs ingaan tegen het beleid van mevrouw Homans. En ik wist wat er op het spel stond. Ze hebben mij ook gewaarschuwd: als ik met de pers bleef praten, zou het slecht eindigen. Maar mijn waarden zijn mijn drijfveer, ik kon niet anders dan die kritiek te blijven uiten.
Zou u nog steeds hetzelfde doen, nu u de gevolgen kent?
Lyubayeva: Zeker. Wanneer de minister de gelijke kansen van de kansengroepen saboteert, dingen verzwijgt en zelfs liegt, dan heb je als Vlaamse diversiteitsambtenaar een scherpe keuze: je verzetten en spreken, of meespelen en zwijgen. Ik koos voor het eerste, en aanvaard daar de gevolgen van.
Toch vecht u het ontslag aan. Hoe staat het daarmee?
Lyubayeva: De Raad van State heeft zich onbevoegd verklaard om daarover te oordelen, wat wij wel verwacht hadden. Na de kerstvakantie zullen we de zaak inleiden bij de arbeidsrechtbank. De minister heeft zware fouten gemaakt, onder meer in mijn evaluatieverslag. Het is aan de rechter om te oordelen, maar wij denken genoeg aanwijzingen te hebben om te vermoeden dat de weegschaal in mijn voordeel zal kantelen. Zonder zou ik dit ook niet aanvechten, daarvoor is de investering te groot.
U liet zich al kritisch uit over uw opvolger, Michiel Trippes. Waarom?
Lyubayeva: Omdat hij meteen duidelijk heeft gemaakt dat hij de lijn van de minister zal aanhouden. Daarom heb ik gereageerd: de Vlaamse diversiteitsambtenaar dient toch niet de minister maar wel de mogelijkheden voor kansengroepen op werk in de Vlaamse administratie? Hoe kun je zeggen dat je bij de Vlaamse overheid welkom bent met een hoofddoek als de minister net heisa maakte door te zeggen dat dit niet zo is? Die tegenstrijdigheid is binnengekomen bij iedereen die goed luisterde.
Knacks jaaroverzicht 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier