Akkoord met politiebonden over beveiliging luchthaven Zaventem
Er is een akkoord met de politievakbonden over de beveiliging van de luchthaven van Zaventem. Dat bevestigen de vakbonden en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
Het akkoord brengt een beperkte heropening van de luchthaven een stap dichterbij, al lijkt het erg onwaarschijnlijk dat er zaterdag effectief al passagiersvluchten zouden plaatsvinden.
De vakbonden van de luchtvaartpolitie hadden strenge veiligheidsmaatregelen gevraagd, maar een akkoord hierover bleef uit. Volgens de bonden is er nu een compromis bereikt. “Wij vroegen dat iedereen die het luchthavengebouw binnenkomt gescreend zal worden, en dat zal nu ook gebeuren”, zegt Eric Picqeur (ACOD). Hoe zal die screening gebeuren? Van bij het aanrijden zal een camera alle nummerplaten van de wagens controleren. Voor de parkings komen er willekeurige controles van voertuigen (de vakbonden wilden hier systematische controles, maar die komen er niet om files te vermijden).
Voor het betreden van de luchthaven is er wel systematische (dus van iedereen) controle van identiteits- en reisdocumenten en wordt de bagage door een scanner gehaald. Dat zal in tenten gebeuren buiten het luchthavengebouw. Ook iedereen die op de luchthaven werkt, zal grondig gescreend worden.
Mogelijk zondag weer open
De bonden van de luchtvaartpolitie kregen ook toegezegd dat er tot 2 miljoen euro wordt uitgetrokken voor materieel (wapens en voertuigen). De precieze oplijsting van de noden zou tegen 13 april gebeuren. Eerder was er ook al toegezegd dat er 200 bijkomende agenten aangeworven worden.
Minister Jambon reageert, via zijn woordvoerder, tevreden op het akkoord. Hij dankt de vakbonden voor hun constructieve houding. Wanneer de luchthaven terug beperkt opengaat – voor twintig procent van de capaciteit – is nog niet duidelijk. Bij verschillende bronnen is te horen dat dat vermoedelijk zondag zal zijn. Er is tijd nodig om een en ander te organiseren, niet alleen inzake beveiliging maar ook om passagiers, bemanningen en vliegtuigen op de juiste plaatsen te krijgen.
‘Symbolisch belangrijk’
Premier Charles Michel reageert bij monde van zijn woordvoerder tevreden. “Dat is symbolisch en economisch belangrijk” na de aanslagen van dinsdag 22 maart, zegt zijn woordvoerder Barend Leyts.
De premier had donderdagavond nog een oproep gelanceerd aan de hiërarchie en de vakbonden van de federale politie om voort te onderhandelen over de beveiliging van Brussels Airport, nadat gesprekken waren afgesprongen.
Een formele bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad zou niet meer nodig zijn om de “go” te geven voor de heropstart. (Belga/TE)
Lees ook: Luchthavenpolitie haalt vernietigend uit: ‘De kat is bij de melk gezet’
Aanslagen Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier