Afspraken bouwpromotoren: Bourgeois grijpt niet in

Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois zijn er geen administratieve onwettelijke handelingen gepleegd.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) ziet voorlopig geen reden om op te treden tegen gemeenten in de rand rond Brussel die afspraken maken met bouwpromotoren om nieuwe woningen bij voorkeur aan Nederlandstaligen te verkopen. Dat zegt een woordvoerder van de minister, die ook bevoegd is voor de Vlaamse rand rond Brussel.

De praktijken kwamen zondag aan het licht in Panorama (Canvas). De bouwpromotoren wordt gevraagd een lijst met kandidaat-kopers aan het gemeentebestuur door te geven.

De gemeenten gaan dan na of de kandidaat-kopers bereid zijn Nederlands te leren.

Als blijkt dat dat niet het geval is, wordt de bouwpromotor verzocht om aan anderen te verkopen.

Informeleafspraken

Het gaat om mondelinge, informele afspraken. De burgemeesters verdedigen de praktijk omdat ze het Vlaams karakter van hun gemeente helpen vrijwaren.

Tijdens de uitzending kwamen burgemeesters als Marc Van Asch (Vilvoorde), Michel Doomst (Gooik) en Dirk Brankaer (Overijse) aan het woord, die de praktijken bevestigen.

Promotoren van grotere bouwprojecten wordt gevraagd enkel reclame te maken in het Nederlands.

De promotoren zijn niet verplicht om mee te werken, maar doen dat volgens Panorama wel om een goede relatie met het gemeentebestuur te blijven onderhouden.

Bourgeois: geen reden om in te grijpen

Vlaams minister Geert Bourgeois ziet voorlopig geen reden om in te grijpen. In een reactie wees een woordvoerder er maandag op dat er geen administratieve onwettelijke handelingen zijn gepleegd.

Maar als er klachten zijn, moeten die worden onderzocht, aldus het kabinet-Bourgeois. Als de afspraken tussen burgemeesters en bouwpromotoren wettig blijken te zijn, is er voor de minister geen probleem.

Als minister die in de Vlaamse regering bevoegd is voor de Vlaamse rand rond Brussel heeft Bourgeois begrip voor maatregelen om het Vlaams karakter van de Vlaamse rand te behouden.

FDF :vormvanracisme

FDF-voorzitter Olivier Maingain kondigde maandag aan dat de afspraken tussen Vlaamse gemeenten in de rand rond Brussel en bouwpromotoren niet zonder juridische gevolgen zullen blijven. Hij wil ook dat ze ter sprake komen in het kader van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde.

Damien Thiéry, de niet-benoemde burgemeester van Linkebeek, spreekt van ‘een vorm van racisme’.

CDH reageerde maandag ook zeer negatief. De partij spreekt van ongrondwettelijke en illegale praktijken.

Ook aan Vlaamse kant is er kritiek. Volgens voormalig Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open VLD) zijn de afspraken tussen burgemeesters en bouwpromotoren onwettig.

‘Daarom gebeuren ze informeel. Van zodra er iets op papier staat, kan er worden opgetreden’, aldus Keulen. Ook Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) noemt de afspraken onwettig.

(PSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content