ACW: ‘Splinterbom van valse beschuldigingen van N-VA’
Het ACW wil lessen trekken uit de zaak waarin het terechtgekomen is. ‘We gaan nooit meer samen met beursgenoteerde bedrijven,’ zegt topman Develtere.
ACW-topman Patrick Develtere wil naar eigen zeggen lessen trekken uit de hele heisa rond Sociaal Engagement en de winstbewijzen van Belfius. Hij beseft dat het ACW “niet erg ad rem”
‘Splinterbom van valse beschuldigingen van N-VA’
Develtere beklemtoonde meermaals de “enorme psychologische schade” die de zware aantijgingen vanuit N-VA binnen het ACW veroorzaakt hebben. “Een splinterbom van valse beschuldigingen, verdachtmakingen en insinuaties” die zwaar aankwam bij het personeel en de vrijwilligers, klonk het.
‘Geen persoonlijke verrijking’
Nochtans was er bij Sociaal Engagement “nooit sprake van winstuitkeringen, bonussen of persoonlijke verrijking”, onderstreepte Develtere. “Alle middelen zijn uitsluitend gebruikt voor het personeel en uitsluitend voor de honderden projecten in allerlei domeinen, zoals de sociale huisvesting, ouderenzorg en armoedebestrijding.”
Het ACW is niet van plan dat verloren te laten gaan. Develtere bevestigde dat het ACW aan een nieuw project werkt, aangepast aan het huidige tijdskader en de nieuwe noden in de samenleving.
‘Nieuwe naam is nog niet aan de orde’
“We zullen er nog steeds zijn om te werken aan een Vlaanderen dat welvarend is, maar dat die welvaart ook combineert met welzijn en herverdeling.” Een nieuwe naam zou nog niet meteen aan de orde zijn.
Toch wordt het ook niet business-as-usual. Zo herinnerde Develtere eraan dat het ACW momenteel een bedrijf in herstructurering is dat het tegenwoordig met veel minder middelen moet stellen. Maar vooral zal het ook “zeker en vast geen optie meer zijn om samen te gaan met internationale beursgenoteerde bedrijven en te leven met de illusie dat je op dat niveau ook maar enige impact kan hebben op mens, maatschappij en economie”, verwees hij naar het Dexia-debacle.
‘Geen diefstal van Arco-coöperanten’
Tot slot argumenteerde Develtere nog dat er nooit sprake is geweest van “diefstal” van de eigen Arco-coöperanten. Volgens hem hebben de winstbewijzen “een heel andere feitelijke en historische achtergrond” dan Arco. Zo vloeiden de winstbewijzen voort uit “de commissieregeling die was opgezet ter compensatie van de vrijwilligers en werknemers voor het aanbrengen van verenigingen en particulieren voor het ontwikkelen van Bacob en de Volksverzekering”, klonk het nog. (Belga/EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier