Actieplan moet discriminatie in dienstenchequesector tegengaan
Er komt een actieplan voor de bestrijding van discriminatie in de dienstenchequesector. Dat is afgesproken op een overleg waarbij onder meer het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, het kabinet van federaal minister van Werk Kris Peeters, het Minderhedenforum en de sectorfederatie Federgon aanwezig waren.
Onlangs deed een onderzoek van het Minderhedenforum het nodige stof opwaaien. Uit de resultaten bleek namelijk dat 165 van 251 onderzochte poetsbedrijven in Vlaanderen gevolg verleende aan de vraag van een klant om een niet-allochtone poetshulp. Het onderzoek leverde een pittige maatschappelijke en politieke discussie op, met name over de (on)zin van het invoeren van praktijktests of ‘mystery calls’.
Overleg
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters kondigde meteen aan dat hij over de kwestie overleg zou plegen. Een eerste overleg met onder meer het Minderhedenforum, sectorfederatie Federgon en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft vandaag plaatsgevonden. Ook het kabinet van federaal minister Kris Peeters schoof mee aan tafel.
‘Iedereen is het erover eens dat het overleg over discriminatie zich niet enkel mag beperken tot deze sector, maar moet kaderen in een breder maatschappelijk debat’, luidde het achteraf. Tegelijk beloven alle betrokkenen hun ‘verantwoordelijkheid’ op te nemen voor de discriminatie in de dienstenchequesector.
Actieplan
Bedoeling is ook een verlengstuk aan het overleg te breien. ‘De vergadering, die in een constructieve sfeer verliep, was de eerste van een overleg dat moet leiden tot een gedragen en gezamenlijk actieplan dat discriminatie in de sector moet tegengaan. Het actieplan zal engagementen van elk van de betrokkenen bevatten en gaat uit van positieve acties’, staat te lezen in een persbericht na afloop van het overleg. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier