Abou Jahjah dient klacht in tegen minister Jambon na uitspraak over ‘dansende moslims’
Dyab Abou Jahjah en Movement X, zijn organisatie die ijvert voor ‘radicale gelijkwaardigheid’, dienen klacht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon omwille van zijn uitspraak in De Standaard. De minister nuanceerde zijn uitspraken vandaag enigszins.
Dyab Abou Jahjah en Movement X, zijn organisatie die ijvert voor ‘radicale gelijkwaardigheid’, dienen klacht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon omwille van zijn uitspraak in De Standaard.
In het interview zei de N-VA-minister dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen”. “Dit kan niet zomaar passeren”, vindt Abou Jahjah, die maandagmiddag op het politiekantoor zit om een pv te laten opmaken voor aanzetten tot haat. “We hadden gehoopt dat gerechtelijke stappen niet nodig zouden zijn, omdat de minister ontslag zou nemen of de premier zich zou distantiëren van de uitspraken. Dat gebeurt echter niet, dus rest er ons geen andere keuze.” Volgens Abou Jahjah zijn de gevolgen van de uitspraak nu al merkbaar voor de moslimgemeenschap. “Onze kinderen worden op school aangesproken. Men vraagt hen of ze ook gedanst hebben”, zegt hij.
Unia stapt niet naar gerecht, MRAX en CTIB overwegen het wel
De Franstalige Beweging tegen Racisme, Antisemitisme en Xenofobie (MRAX) en het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) overwegen gerechtelijke stappen vanwege de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, doet dat niet.
De minister van Binnenlandse Zaken zei in De Standaard dat ‘een significant deel’ van de moslimgemeenschap al ‘dansend’ gereageerd heeft op de aanslagen van 22 maart. Intussen heeft hij die uitspraken enigszins genuanceerd.
‘Het is onaanvaardbaar dat een partij zich bedient van het ambt dat ze bekleedt om dit soort communicatie te voeren’, zegt MRAX. ‘Gerechtelijke stappen zijn één oplossing, de eerste minister interpelleren een andere.Charles Michel (MR) moet de communicatie van zijn regering in de hand kunnen hebben’, zegt de communicatieverantwoordelijke van MRAX, Carlos Crespo.
Ook het CTIB zal in de uren of dagen die volgen zijn positie bepalen, zegt vicevoorzitter Hajib El Hajjaji. Het CTIB publiceerde kort na de publicatie van het interview met Jambon dat zijn uitspraken ‘gevaarlijk’ waren. ‘Politieke islamofobie in volle glorie’, tweette de organisatie. ‘Meneer Charles Michel, keurt u de uitspraken goed van uw minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon? Een duidelijk en snel antwoord dringt zich op.’
Unia van zijn kant overweegt geen gerechtelijke stappen, ‘ook al kunnen de verklaringen als moreel verwerpelijk beschouwd worden’. ‘Wettelijk gezien kunnen de uitspraken niet gezien worden als aanzetten tot haat’, zegt codirecteur Patrick Charlier. Charlier stelt vooral vragen bij woorden als ‘een significant deel’ van de moslimgemeenschap, die de minister gebruikt heeft. ‘Hij moet uitleg geven en klaarheid scheppen over de omvang van het fenomeen waar hij het over heeft. Als hij zijn verklaringen kan staven, is dat zeer problematisch voor onze samenleving. Kan hij dat niet, en keert hij zich af van een deel van de bevolking, dan zijn die uitspraken onrustwekkend voor een minister van wie de rol is om zijn burgers te beschermen.’ (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier