Van de Winterspelen in Peking tot het WK voetbal in Qatar: dit waren de 12 beste sportstukken

Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Op 24 februari 2022, vier dagen nadat het de olympische hockeyfinale verloor van Finland, viel Rusland Oekraïne binnen. Die timing is geen toeval, en we suggereren niet dat hockeyfan Vladimir Poetin een slechte verliezer is. Maar het lijkt waarschijnlijk dat hij zijn invasie niet wilde laten botsen met de Winterspelen in Peking. Beijing 2022 was een prestigeproject van Xi Jinping. Poetin wilde geen spelbreker zijn. Die oorlog kon wachten tot na de Spelen.

2022 bewees ten overvloede dat de dooddoener ‘sport en politiek mag je niet mengen’ een vorm van wensdenken is. Sport is blijdschap en euforie, maar sport is ook presteren en (hopelijk) winnen. In sport toont een atleet (of een land) hoe hij zich wil presenteren. Dat is vanzelf een politiek gegeven.

Xi’s Beijing 2022 ging gebukt onder een verstikkende staatscontrole: de Chinese geheime dienst zat overal, zelfs in de smartphone van de atleten. Het Westen liet het gebeuren. De Chinezen stoot je niet voor het hoofd, en de westerse landen waren al lang blij dat ze zelf het feestje niet moesten betalen. Ook het WK voetbal in Qatar bewijst dat er geen rode lijnen meer zijn. Dode arbeidsmigranten, een middeleeuwse visie op lgtbq-rechten: elke verontwaardiging smelt weg zodra de bal rolt.

Veel plezier met de beste sportstukken van 2022.

1. Na de affaires in het turnen en het volleybal: wie coacht de coaches?

Het valt zeker toe te juichen dat het mentale welzijn van atleten hoog op de agenda staat. Maar hoe hard mag een trainer nog zijn, en valt er wel een lijn te trekken? ‘We zullen er nog van schrikken hoe groot het probleem ook in het voetbal is’, zegt experte Evy Van Coppenolle.

© Gettyimages

2. WK voetbal: meer Europese dan Marokkaanse Marokkanen in hun nationale team

Zestien spelers uit de Marokkaanse WK-selectie zijn geboren en getogen in Europa. Ze hadden ook voor een ander land kunnen uitkomen.

3. ‘Eden Hazard, de minst Belgische van alle Rode Duivels’

Na 126 interlands kondigde Eden Hazard aan dat hij stopt als Rode Duivel. De vaderlandse voetbalpers had andermaal een kluif aan een speler die altijd al lak had aan Belgische beperkingen.

4. Wie is bronzen medaillewinnares Hanne Desmet? ‘Ik heb me laten meeslepen door Stijns enthousiasme’

Hanne Desmet heeft België een eerste medaille bezorgd op de Winterspelen. Knack sprak de atlete samen met haar broer Stijn op de vooravond van de race. ‘Het is Mario Kart, maar dan op het ijs.’

5. Zwijgen is goud in Peking: waarom de olympische atleten maar beter op hun tellen passen

Hackers in de smartphone, willekeur bij de coronatest en een vippasje met ‘gevoelige woorden’: de greep van het Chinese staatsapparaat op de Winterspelen in Peking is akelig groot.

6. Drie jonge Belgen verkennen hun eerste Parijs-Roubaix: ‘Dat Bos van Wallers is waanzin!’

Parijs-Roubaix is een koers van 175 verhalen: evenveel als dat er renners aan de start staan. Jonge Belgen Milan Menten, Vito Braet en Cédric Beullens proeven zondag voor het eerst van de Hel van het Noorden. ‘Opgeven zou verschrikkelijk zijn.’

FLORIAN VERMEERSCH IN PARIJS-ROUBAIX 2021. Een koers voor kloeke jongens die wel een kassei lusten. © Getty Images

7. ‘Wie houdt er nu niet van een feestje?’: hoe darts uit het café ontsnapte (en ook weer niet)

Er valt niet meer aan te ontsnappen: Vlaanderen is in de ban van darts. ‘Ons wilde publiek is onze grootste troef. Iedereen wil erbij zijn.’

© Getty Images

8. ‘Schaf de scheidsrechter af’: fairplay-expert Kris Verbert meent dat de meeste voetballers deugen

De grootste zaalvoetbalcompetitie van het land heeft geen arbiters nodig. Het veldvoetbal kan er nog wat van leren. ‘Het moet uit zijn met de geniepigheid’, zegt Kris Verbert, oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup.

‘Geef teams zelf de arbitrage in handen, en ze zullen minder onsportief zijn.’ © National

9. Hoeveel geld is een voetballer waard? Hobbyisten bepalen de transfersom

Op Transfermarkt.com schatten onbetaalde liefhebbers de marktwaarde van voetballers in. De databank telt liefst 1 miljoen spelers. De voetbalwereld neemt die schattingen heel serieus. ‘Spelersmakelaars mailen ons hun contracten.’

CHARLES DE KETELAERE AC Milan kocht de middenvelder voor 30 miljoen euro van Club Brugge. © Getty Images

10. Zizou Bergs, publiekslieveling op de European Open: ‘Vier keer vroegen ze me een match te verkopen’

Prettig gestoord en een attractie op het tennisveld: Zizou Bergs steelt geheid weer de show op de European Open, vanaf zondag in de Lotto Arena. ‘Eigenlijk vind ik handbal leuker’, zegt de Vlaamse nummer één in het tennis.

‘Ik haal het niveau van een tophonderdspeler. Het lijkt een kwestie van tijd voor ik daarbij sta.’ © Getty Images

11. Sportwereld wil Russen opnieuw toelaten: mag Rusland van de strafbank af?

Hoewel de oorlog in Oekraïne verre van gedaan is, wil een groot deel van de sportwereld de Russen weer in de armen sluiten. Zo ook het Internationaal Olympisch Comité. Oekraïense atleten gaan in verzet.

Jelena Isinbajeva. © Getty

12. Foute boel in het WK-gastland? ‘Qatar is het Duitsland van de jaren 30 niet’

Het maakt niet uit wat Qatar doet, het moet er wel fout aan toegaan – dat is de teneur in het Westen. Ten onrechte, vindt journalist en Midden-Oostenkenner James Dorsey.

Partner Content