19-jarige lijsttrekker in de derde grootste stad van Vlaanderen: ‘Een stem voor SP.A is geen stem voor een progressief beleid’

Raf Reuse aan het Brugse stadhuis. © Davy Coghe
Niels Verdonck
Niels Verdonck Medewerker Knack.be

Groen Brugge pakt uit met een verrassing van formaat als lijsttrekker. De 19-jarige Raf Reuse neemt het in de derde grootste stad van Vlaanderen op tegen doorgewinterde politici. ‘Ik denk dat we meer jonge mensen nodig hebben.’

Raf Reuse (Groen) begroet me hartelijk voor we plaatsnemen in het backpackerhostel de Snuffel. Hij heeft zich geen maatpak aangemeten, een hemd en trui volstaan. Hij houdt het bij thee.

Zijn politieke idolen blijken Jesse Klaver (GroenLinks), Bernie Sanders (Amerikaanse presidentskandidaat) en Kristof Calvo (Groen) te zijn. Voor zittend burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) heeft Reuse weinig complimenten veil. ‘Landuyt probeert de indruk te wekken dat ik een fake kandidaat ben, maar ik zal m’n verantwoordelijkheid opnemen.’

De strijd om de Brugse sjerp lijkt een gevecht tussen politieke tenoren te worden. Quasi elke partij gooit een politiek zwaargewicht in de strijd om zittend burgemeester Landuyt van een tweede ambtstermijn te houden. Vlaams parlementsleden Mercedes Van Volcem (Open VLD plus) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) steken Landuyt naar de kroon. Dirk De fauw (CD&V) en gecoöpteerd senator Pol Van Den Driessche (N-VA) zijn dan weer oude gekenden in Brugge.

Tegen die jaren ervaring tovert Groen Brugge Raf Reuse als wit konijn uit de hoed. De 19-jarige ex-voorzitter van Jong Groen Brugge zal de lijst trekken. Hij studeert politieke wetenschappen aan de universiteit van Gent en pendelt dagelijks tussen beide steden.

U bent nog maar 19 jaar. Zal dat kiezers niet afschrikken?

RAF REUSE:(twijfelt) Ik zie veel positieve reacties, maar begrijp dat mensen vragen en twijfels hebben. Bruggelingen kennen mij ook niet persoonlijk, maar ik zou graag hebben dat ze kijken naar mijn politiek werk en niet naar mijn leeftijd. Het is tenslotte maar een cijfer. In Brugge zou je eigenlijk kunnen spreken van een gerontocratie; onze politici zijn allemaal oude mannen in maatpakken. Ik denk dat we meer jonge mensen nodig hebben.’

Waarom?

REUSE: Omdat het over de toekomst van Brugge gaat, over jongeren die hier wonen en hier moeten blijven. Ik wil iedereen een stem geven, maar vooral jongeren die nu ondervertegenwoordigd zijn.

U zit ook nog maar in uw eerste jaar aan de universiteit, dan moet u nog minstens drie jaar heen en weer naar Gent.

REUSE: Ik moet die combinatie maken en dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar ik heb nu m’n resultaten gekregen en ben voor het hele lessenpakket van het eerste jaar geslaagd, dus het lukt me wel.

Open VLD staat bekend als een partij met weinig principes die nogal snel toegeeft.

Groen haalde nog nooit meer dan 10 procent in Brugge.

REUSE: In 2012 haalden we een dikke 8%. Dat is een goed resultaat, maar het moet uiteraard nog beter. Ik geloof dat we in oktober een sterk resultaat zullen neerzetten. We hebben op nationaal vlak de wind in de zeilen. In Brugge zijn we hard aan het werk om een straf programma en een sterke lijst te presenteren aan de kiezer. Een goed resultaat is relatief natuurlijk. We willen vooral een wissel van de macht in Brugge.

Als Groen gaat besturen, zal u dan schepen worden?

REUSE: We zien wel wat er uit de bus komt na de verkiezingen, gemeenteraadslid zijn is geen fulltime job. Ik wil het ook niet à la Landuyt doen en allerlei functies combineren. Hij is parlementslid, advocaat, burgemeester, en ga zo maar door. Wij zijn altijd tegen cumuls geweest.

Maar u zal het mandaat als schepen niet opnemen?

REUSE: Ik zal geen schepen worden maar mijn verantwoordelijkheid opnemen als gemeenteraadslid en mijn studies afwerken. En dan zien we wel als ik afgestudeerd ben, eventueel neem ik na mijn studies een schepenambt op. Landuyt probeert altijd de indruk te wekken dat ik een fake kandidaat ben, maar ik zal m’n verantwoordelijkheid nemen.

We mikken op vijf à zes zetels.

Groen heeft in Brugge wel de ambitie om te besturen?

REUSE: Zeker, maar niet tegen elke prijs. We stappen niet in het bestuur als het een voortzetting wordt van het bestuur van de voorbije legislatuur. We zijn geen fan van de communicatiestijl van de huidige burgemeester, maar nog minder van zijn beleid. Hij zou progressief moeten zijn, maar bestuurt conservatief.

SP.A is niet progressief genoeg voor u?

REUSE: Absoluut niet, neem nu de Ryelandtzaal. Dat is een van de belangrijkste cultuurtempels in Brugge en het stadsbestuur verkoopt die zaal voor een appel en een ei aan een projectontwikkelaar. Dat is niet progressief maar neoliberaal. We hebben jaren verloren om iets te doen voor ons klimaat en open ruimte blijft maar verdwijnen, dat is toch niet progressief? Er zijn heel grote verschillen. Een stem voor SP.A is geen stem voor een progressief beleid.

Wat moet er veranderen?

REUSE: De mobiliteit in Brugge moet volledig omgegooid worden. De nadruk moet komen te liggen op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Bovendien moet er een betonstop komen en meer aandacht voor betaalbare huisvesting.

Met wie wil Groen niet samenwerken?

REUSE: Met Vlaams Belang alleszins niet. Met N-VA wordt het ook moeilijk, ze polariseren te hard en creëren een wij-zijdiscours. Misschien werken we samen, als Pol Van Den Driessche (lijsttrekker N-VA) tot inkeer komt en grote delen van ons programma overneemt. En Open VLD staat bekend als partij met weinig principes die nogal snel toegeeft…

Vertel.

REUSE: Ik kan nu geen concreet voorbeeld geven, maar dat is toch een publiek geheim. (lacht)

Een stem voor SP.A is geen stem voor een progressief beleid.

Als we ervan uitgaan dat PVDA de kiesdrempel niet haalt, blijven enkel nog CD&V en SP.A over.

REUSE: Ik sluit Open VLD niet uit. We verschillen natuurlijk ook wel heel hard van CD&V en SP.A.

Er zijn doorheen de jaren veel mensen vertrokken uit Groen Brugge, vaak naar SP.A.

REUSE: Ook omgekeerd, zo kwam Charlotte Storme over van SP.A naar Groen. Het klopt inderdaad wel dat er verloop is. Sammy Roelant (lijsttrekker in 2012 voor Groen, nvdr.) staat nu op de lijst met SP.A. Maar we hebben gekozen voor vernieuwing, ook met mijn kandidatuur. We hebben een moeilijke periode achter de rug in Brugge maar persoonlijke moeilijkheden mogen een samenwerking met SP.A niet verhinderen. Het gaat vooral over de inhoud.

Hoeveel voorkeurstemmen maken u gelukkig?

REUSE: Daar heb ik nog niet over nagedacht. (lacht) We mikken met Groen op 5 à 6 zetels (van de 47 zetels, nvdr.). Kijk, sommigen willen van de verkiezingen een soort missverkiezing maken en gewoon postjes pakken: ‘Stem op mij voor m’n mooie ogen.’

U bent toch ook gekozen als lijsttrekker omdat u jong bent?

REUSE: Ergens moet je jezelf wel profileren natuurlijk. We willen verjonging en breken met de oude politieke cultuur.

Partner Content