10 weetjes over schrikkeldag
Alles wat u moet weten over 29 februari.
Eens om de vier jaar telt de maand februari 29 in plaats van 28 dagen. Dat wordt gedaan om het verschil tussen onze gregoriaanse kalender en de maankalender weg te werken. Vandaag is het weer zover, daarom volgen hier tien leuke weetjes over schrikkeldag.
De Gregoriaanse kalender
Een normaal jaar telt volgens onze kalender 365 dagen maar het kost de aarde net 5 uur, 48 minuten en 46 seconden langer om rond de zon te draaien. Om dat te compenseren voerde Julius Caesar op het einde van de laatste maand van het jaar, toen februari, een schrikkeldag in. Volgens Caesars plan zou elk jaar dat deelbaar is door vier een schrikkeljaar worden, maar dat resulteerde in een teveel aan schrikkeldagen waardoor de maankalender en de Romeinse kalender opnieuw niet meer overeen kwamen. Het duurde nog tot 1582 alvorens er met de invoering van de gregoriaanse kalender een oplossing kwam.
Drie kinderen op drie schrikkeldagen
Er werden over de hele wereld zo’n vier miljoen mensen op 29 februari geboren. Omdat zij anders telkens vier jaar geduld moeten uitoefenen alvorens ze hun verjaardag kunnen vieren, kiezen ze er meestal voor om op 28 februari of op 1 maart te verjaren. Een Noorse vrouw slaagde er in om op drie opeenvolgende schrikkeldagen drie kinderen op de wereld te zetten. In een Ierse familie werden dan weer drie generaties op rij op een schrikkeldag geboren.
Zeldzame ziekte dag
61 landen erkennen schrikkeldag als ‘zeldzame ziekte dag’. Op die dag vragen ze aandacht voor onderzoek naar kwalen waarvoor nog geen geneesmiddel bekend is. België is een van die landen. Op schrikkeldag vindt dit jaar in Brussel een nationale conferentie plaats, waar een nieuw uitgewerkte strategie rond het bestrijden van zeldzame ziekten zal besproken worden.
Alternatieve kalenders
Niet iedereen is even tevreden met een schrikkeljaar. In het verleden hebben verschillende mensen voorstellen gelanceerd om komaf te maken met het systeem van het schrikkeljaar. Zo stelden de astronoom Richard Conn Henry en de econoom Steve Hanke onlangs een nieuwe kalender voor met 364 dagen per jaar, waaraan om de paar jaar een minimaandje zou worden toegevoegd .
Huwelijksaanzoek door vrouwen
29 februari is traditioneel de dag waarop het voor vrouwen toegelaten is om het initiatief te nemen op het gebied van romantiek. De traditie gaat terug tot het Ierland van de 5de eeuw toen Sint Bridget tegen Sint Patrick klaagde over het feit dat de vrouw steeds maar moest wachten op het aanbod van de man. Sint Patrick gaf uiteindelijk toe en verklaarde dat 29 februari voortaan de dag zou zijn waarop de vrouw de man ten huwelijk mag vragen.
Twaalf handschoenen
In Schotland zou er een wet hebben bestaan die stelde dat als een man op schrikkeldag een huwelijksaanzoek van een vrouw weigert, hij een boete moet betalen. In sommige streken bestaat die boete uit het aankopen van twaalf paar handschoenen voor de vrouw, zodat ze die kan dragen om te verbergen dat ze geen verlovingsring draagt.
De Schrikkelseconde
Naast de schrikkeldag bestaat er ook de schrikkelseconde. Die wordt om de paar jaar bijgevoegd om de atoomklok te synchroniseren met het ronddraaien van de aarde. Onlangs kwamen 700 afgevaardigden van 70 naties samen in Genève om te bespreken of de schrikkelseconde moest blijven of verdwijnen. De 70 naties beslisten uiteindelijk om de beslissing drie jaar uit te stellen.
Ongeluksdag
In Schotland staat schrikkeldag ook bekend als een ongeluksdag, een beetje zoals vrijdag de 13de. Op schrikkeldag geboren wordt brengt volgens de Schotten dan ook ongeluk met zich mee. In Griekenland geloven ze dan weer dat wie trouwt in een schrikkeljaar een ongelukkig huwelijk zal hebben.
Een zwanger jaar
Schrikkeljaren komen ook voor in andere kalenders, al hebben die elk hun eigen systeem. Aan de Chinese kalender bijvoorbeeld wordt er in een schrikkeljaar gewoon een maand toegevoegd die dezelfde naam draagt als de voorbije maand. Een schrikkeljaar komt in China ongeveer om de drie jaar voor. Waar de schrikkelmaand zal geplaatst worden hangt van jaar tot jaar af. In de Joodse kalender staat een schrikkeljaar dan weer bekend als een ‘zwanger jaar’. Ook bij hen wordt het jaar gewoon tot dertien maanden verlengd. Een schrikkeljaar komt in de Joodse kalender zo’n zeven keer in dertien jaar voor.
Geen echte dag
Tot driehonderd jaar geleden werd 29 februari niet gezien als een echte dag. Als gevolg daarvan werden er op schrikkeldag geen zaken gedaan.
Schrikkeldagparade
De stad Anthony in de Amerikaanse staat Texas ziet zichzelf als de schrikkeljaarhoofdstad van de wereld. Er wordt elk schrikkeljaar een grote parade gehouden waar schrikkeldagbaby’s van over de hele wereld naartoe komen. (PC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier