10 terreuraanslagen in België sinds de jaren 80
België is de afgelopen jaren niet gespaard gebleven van bloedige aanslagen. Hieronder volgt een overzicht sinds begin de jaren tachtig.
24 mei 2014
Een man opent het vuur in de inkomhal van Joods Museum in Brussel. Er vallen vier doden, onder wie een koppel toeristen uit Israël. De dader, de 29-jarige Frans-Algerijn Mehdi Nemmouche, wordt later opgepakt in het Franse Marseille. Nemmouche, die enkele maanden eerder was teruggekeerd uit Syrië, wordt in juli uitgeleverd aan ons land, waar hij later beschuldigd zal worden van “moord in een terroristische context”. Hij zit momenteel nog steeds opgesloten.
12 maart 2012
Abdellah Dahdouh, de imam van de Rida-moskee in Anderlecht, komt tijdens het avondgebed om bij een brand aangestoken door Rachid El Boukhari. De 35-jarige soenniet verklaarde later dat hij de sjiitische gemeenschap in België angst wou aanjagen. Hij stelde de sjiieten verantwoordelijk voor de repressie van de volksopstand in Syrië.
13 december 2011
Nordine Amrani, een 33-jarige man vrij onder voorwaarden, gooit meerdere granaten en opent nadien het vuur op een groep mensen op de Place Saint-Lambert in Luik. Bij de aanslag vallen vijf doden en raken 125 mensen gewond. Amrani slaat uiteindelijk de hand aan zichzelf. Het lichaam van een zesde slachtoffer wordt later gevonden in een hangar die eigendom is van de dader.
3 oktober 1989
De 48-jarige dokter Joseph Wybran, hoofd van de dienst immunologie van het Erasmusziekenhuis, wordt neergeschoten terwijl hij plaatsneemt in zijn voertuig dat geparkeerd staat op de parkeerplaats van het ziekenhuis. De arts, die geraakt is aan het hoofd, bezwijkt diezelfde nacht aan zijn verwondingen. Dokter Wibran was hoofd van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België vzw (CCOJB).
1 mei 1985
De linkse actiegroep Cellules Communistes Combattantes (CCC) (Frans voor: “Strijdende Communistische Cellen”) brengt een bestelwagen tot ontploffing aan de voet van het gebouw van het Verbond der Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel. Twee brandweermannen komen om het leven en talloze gebouwen raken beschadigd in de wijk rond het Centraal Station en de Kunstberg.
29 maart 1985
Imam Abdullah Muhammad Al-Ahdal van de Grote Moskee aan het Brusselse Jubelpark wordt gedood omdat hij de schrijver Salma Rushdie heeft verdedigd en het samenleven van verschillende godsdiensten verdedigt. Ook de bibliothecaris van de instelling wordt neergeschoten.
5 augustus 1984
Een bom vernietigt een deel van het Antwerpse justitiepaleis. De aanslag wordt opgeëist door de ETA, die in een brief aan de krant De Morgen preciseert dat het met de aanval zich wil wreken voor het feit dat België twee van zijn militanten heeft uitgeleverd aan Spanje.
1982 tot 1985
Tussen 1982 en 1985 kost een hele reeks misdaden en overvallen op supermarkten het leven aan 28 personen.
20 oktober 1981
Een bomauto ontploft voor een synagoge in het Antwerpse Diamantkwartier. Er vallen drie doden en tussen 60 en 100 gewonden.
27 juli 1980
Een Palestijns commando gooit twee granaten naar een groep van een zestigtal Joodse scholieren in Antwerpen. Er vallen één dode en vijftien gewonden. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier