Charles officieel gekroond tot Britse koning: ‘God save the King’
Koning Charles en koningin Camilla zijn zaterdagmiddag rond 15.25 uur Belgische tijd op het balkon van Buckingham Palace verschenen voor het sluitstuk van de kroningsdag. In de nabijheid van hun naaste familie wuifden ze, nog steeds met de kroon op het hoofd, naar tienduizenden aanwezigen.
Prins William, prinses Catherine en hun kinderen George, Charlotte en Louis vergezelden het koningspaar. Ook prinses Anne en prins Edward zwaaien mee, net als de zus en een vriendin van Camilla. Prins Harry en prinses Edward waren er – zoals verwacht – niet bij. Om 15.30 uur genoten ze samen van de luchtparade boven Buckingham Palace, de zogenaamde flypast, die omwille van het slechte weer wel wat werd ingekort. De Mall tussen het paleis en Trafalgar Square was helemaal volgestroomd met tienduizenden mensen die, met talrijke Britse vlaggen en accesoires, een glimp van het gekroonde paar probeerden op te vangen.
Met de balkonscène zit het officiële gedeelte er voor zaterdag op. Voor het koningspaar staat nog een fotoshoot op het programma, daarna volgt een theemoment en een informeel etentje met de naaste familie. Morgen/zondag vinden in Londen verschillende straatfeesten plaats ter ere van de kroning, ’s avonds volgt dan een grootschalig “Coronation Concert” bij Windsor Castle, met onder meer Katy Perry, Take That en Lionel Ritchie.
Kroonjuwelen
Eerder op de dag werd tijdens een ceremonie in Westminster Abbey Charles III officieel gekroond tot Britse koning. Hij kreeg verschillende koninklijke regalia, waaronder de ruim twee kilo wegende Sint-Edwardskroon, overhandigd. Hij besteeg daarop zijn eigen troon.
Na de zalving mocht Charles plaatsnemen in de Coronation Chair, waar hij verschillende Britse kroonjuwelen kreeg overhandigd.
Zo moest hij een gouden mantel aantrekken, de Supertunica, en kreeg hij uit handen van zijn zoon, kroonprins William, de Stole Royal, een kledingstuk dat aan de mantel werd bevestigd. Verder kreeg hij een orb, die de wereldlijke macht van de vorst belichaamt, en twee scepters.
Vervolgens werd de 2,2 kilo wegende Sint-Edwardskroon op zijn hoofd gezet, waarna de troonsbestijging volgde. Daarna betoonde prins William eer aan zijn vader. Hij knielde voor hem aan de troon en zei: “Ik, William, prins van Wales, zweer mijn trouw aan u”.
Hij beloofde ook zijn “vazal met lijf en leden” te blijven en gaf zijn vader een kus. Daarna werden de aanwezigen in de kerk ook opgeroepen trouw te zweren aan de koning, door gezamenlijk een eed uit te spreken.
Camilla nu officieel Britse Queen
Na Charles is nu ook Camilla zaterdag gekroond. Zij is dus niet langer koningin-gemalin, maar officieel de Britse Queen. Zij kreeg tijdens de ceremonie in Westminster Abbey de Mary’s Crown op het hoofd, die in 1911 gemaakt werd voor de Britse gemalin Mary van Teck.
Camilla had besloten die kroon te dragen, volgens Buckingham Palace in het kader van “duurzaamheid en efficiëntie”. Er zijn wel enkele aanpassingen aan de kroon gemaakt, zodat die beter bij Camilla’s stijl past en als eerbetoon aan haar overleden schoonmoeder. In de kroon zitten nu bijvoorbeeld diamanten verwerkt die deel uitmaakten van de sieradencollectie van koningin Elizabeth.
Tijdens de kroningsceremonie werd Camilla ook gezalfd, al gebeurde die zalving enkel in het gezicht. Ze kreeg ook een ring, die symboliseert dat ze nu “getrouwd is met het land”. In tegenstelling tot haar echtgenoot legde Camilla geen eed af.
Na de kroning van Camilla was een duidelijke glimlach merkbaar op het gezicht van koning Charles. Het was dan ook de uitdrukkelijke wens van zijn moeder, koningin Elizabeth, dat Camilla de titel zou krijgen. Tijdens Charles’ eerdere affaire met Camilla, toen hij nog getrouwd was met prinses Diana, was Camilla zeer onpopulair bij het Britse volk, maar inmiddels heeft ze zich stevig genesteld binnen de koninklijke familie.
Eedaflegging
Eerder op de dag had Koning Charles tijdens de kroningsceremonie in Westminster Abbey officieel de eed afgelegd als Britse koning.
Hij deed dat met de handen op de Bijbel en beloofde onder meer wet en recht te handhaven om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië en zijn koninklijk huis protestants blijven. Opvallend was wel dat hij beloofde om de vrijheid van geloof van alle mensen te handhaven.
De kroningsceremonie in Westminster Abbey was begonnen met de erkenning van Charles door alle windstreken van zijn koninkrijk. Charles richtte zich tot het oosten, zuiden, westen en noorden van de kerk en kreeg van vertegenwoordigers uit die windstreken eer betuigd. Daarop klonk vier keer “God zegene koning Charles”.
Enkele uren voor de kroning van Charles III en koningin-gemalin Camilla had Westminster Abbey de deuren geopend voor de gasten. De eerste genodigden, veelal leden van het Britse hogerhuis, betraden rond 8.30 uur Belgische tijd de kerk in het centrum van Londen.
5.000 militairen met trein aangekomen in Londen
Meer dan 5.000 militairen van de Britse landmacht, de koninklijke marine en de luchtmacht zijn enkele uren voor de kroning bij Waterloo station in Londen aangekomen. Ze verzamelden bij Westminster om zich klaar te maken voor de kroning van Charles.
Volgens de spoorbeheerder is het de grootste verplaatsing van militair personeel sinds de begrafenis van Winston Churchill in 1965. BBC en Sky News zenden beelden uit van treinen die leegstromen met mensen in verschillende uniformen. Door de straten marcheren al verschillende legeronderdelen en er wordt ook muziek gemaakt.
Om 06.00 uur plaatselijke tijd (07.00 uur bij ons) gingen de vakken voor toeschouwers open. Sommige mensen wachtten al uren of kampeerden zelfs om de beste plek te bemachtigen.
Politie arresteert aantal tegenstanders van de monarchie
Bij Londense protesten tegen de kroning van koning Charles III zijn volgens activisten minstens zes personen gearresteerd. Onder hen was het hoofd van de organisatie Republic, Graham Smith, vertelde activist Luke Whiting zaterdag aan het Britse persbureau PA.
Op foto’s en video’s die de Europese alliantie van aanhangers van de republiek deelde was te zien hoe politieagenten de documenten van sommige betogers controleerden. De demonstranten wilden langs de optochtroute met gele vlaggen en het opschrift “Not my King” protesteren tegen de monarchie.
Volgens Whiting gaf de politie geen reden voor de arrestaties. Mogelijk werd het werk van de veiligheidstroepen verstoord door het gebruik van een megafoon door de demonstranten. De Britse regering heeft onlangs het recht om te demonstreren aangescherpt. Politieagenten kunnen nu protesten tegenhouden als zij vrezen dat deze een ernstige verstoring van de openbare orde zullen veroorzaken.
Human Rights Watch heeft zaterdag de “ongelooflijk verontrustende” arrestaties van de Londense politie in de marge van de kroning van Charles III gehekeld.
“De berichten over mensen die werden opgepakt omdat ze vreedzaam protesteerden tegen de kroning zijn ongelooflijk verontrustend. Het is iets wat je zou verwachten in Moskou, niet in Londen”, verklaarde de verantwoordelijke van de organisatie in het Verenigd Koninkrijk, Yasmine Ahmed
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier