Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

Komiek zoekt ergens een nieuwe uitdaging te V.

Nee, de portier van de BRTN verkast voorlopig niet naar Vilvoorde. Hij heeft het dezer dagen zelfs extra druk. Sinds het valse bomalarm in het eerste BRTN-Journaal-nieuwe-stijl van 1 september jongstleden is de afrastering van het omroepcomplex een eindje verhoogd en moet hij nog grondiger dan tevoren controleren wie er zoal aan de Reyerslaan belet komt vragen.

Ondertussen kreeg het personeel ook al nieuwe badges uitgereikt, die het huis alreeds als VRT benoemen, niet langer als BRTN. Een kwestie van vooruitzien, om achteraf, wanneer de naamsverandering officieel wordt, geen zotte kosten meer te hebben. En het gaat ook om het beschermen van de eigen identiteit : personeelsleden van de Franstalige omroep RTBf, die de zuidelijke helft van het gebouw betrekt, moeten niet langer proberen via de noordelijke, BRTN-ingang het huis binnen te komen. RTBf-badges worden geweigerd.

Bert De Graeve waakt nog strenger over zijn bedrijf dan Johan Vande Lanotte over de landsgrenzen. Misschien kunnen BRTN en RTBf er eens aan denken om een Schengen-akkoord af te sluiten.

Is binnenkomen bij de BRTN niet om te lachen, er weggaan daarentegen… Daarover lezen we wel te zijner tijd iets in de krant, daar helpt geen hoge afrastering tegen. Kurt Defrancq, alias Modest uit Erpe-Mere, is de laatste in de rij die de overstap maakt, ook al richting VTM, zo berichtte Het Laatste Nieuws zaterdag. Eens benieuwd of De Graeve er een deurwaarder op uit zal sturen om Modests leren hoedje uit Rosa, plus het pilotenpak uit Windkracht 10 te gaan opeisen.

Waarom Defrancq opstapt, wist de krant niet te melden. Zou het Nederlandse productiehuis Endemol, waar hij onderdak had gezocht, geen emplooi hebben gevonden voor een simpele uit Erpe-Mere ? Of was de BRTN-leiding weer eens te krenterig om een publiekslieveling als Modest een fatsoenlijk honorarium te betalen ? Bij VTM zijn ze, wat dat betreft, minder kinderachtig. Als hun kersverse kijkcijferkanon Jacques Vermeire gemiddeld één grap per week vertelt laten we een beetje ruim zijn in de definitie van het woord grap , dan kosten zijn dijenkletsers minimaal een half miljoen frank per stuk. Bij VTM houden ze niet van goedkope humor.

Ondertussen heeft godbetert ook Frans Boenders, de bereisde en welbespraakte Japan- en Tibet-specialist van Radio 3, aangekondigd dat hij de openbare omroep zal verlaten. Het nieuwe werkreglement van Bert De Graeve is hem een gruwel. Helaas is directeur-generaal Eric Claeys van VTM nog niet op het idee gekomen om zijn familiezender middels een intellectueel als Boenders verder te gaan upgraden. Daar hebben ze in Vilvoorde Birgit Van Mol al voor aangeschaft. Boenders zal dus een andere uitdaging moeten zoeken. Hij gaat gewoon met een soort vervroegd pensioen om zich des te beter te kunnen wijden aan onder andere zijn hoofdredacteurschap van Kunst & Cultuur, het blad van het Paleis voor Schone Kunsten. Eens benieuwd hoe ze hem op de Reyerslaan uit het scenario zullen wegschrijven. Want alles is al eens eerder vertoond.

Sprookje

Er was eens een klein mannetje. Het had korte beentjes, een vierkant hoofd en een scherpe tong. O, o, o, wat had dat mannetje een scherpe tong ! Het kon schelden en schimpen dat het een lieve lust was. Iedereen in het bange-mensenland was bang voor hem zelfs de baljuw van Vilvoorde, die nochtans ook een vierkant hoofd had. Als het boos was, greep het kleine mannetje naar zijn krik. Het noemde je een kwal. Of een strontvlieg of een bruine reetkever of een parallellepipedum. Als je bij het mannetje aanbelde, kwam het uit zijn huisje gestormd en bulderde het : ?Scheer jullie weg, onnozelaars !? Het mannetje was minister van de koning geweest en sindsdien was het zo hovaardig geworden dat het op de markt ging staan en riep : ?Wie heeft er het meest gezond verstand van het hele land ?? De mensen krompen in elkaar van schrik en antwoordden : ?Jij, klein mannetje ! Jij hebt het meest gezond verstand !? En ze maakten zich snel uit de voeten.

Het kleine mannetje werd steeds driester. Op een kwade dag, toen het door een oneerbiedige schobbejak werd tegengesproken, werd het kleine mannetje zó driftig dat er onder zijn schedeldak iets ontplofte. Dat gaf me een knal ! Er kwam zwavelregen uit zijn neusgaten, en gezond verstand uit zijn oren. Zijn hoofd, dat altijd vierkant was geweest, kreeg de vorm van een ei, waardoor het op het hoofd van de grote griezel Goebbels ging lijken. De mensen lachten en lachten en schuddebuikten en wreven zich de tranen uit de ogen. En het kleine mannetje schaamde zich zo diep dat het wegkroop in een omgekeerde bloempot en nooit meer tevoorschijn durfde te komen.

Politiek correct

In de Verenigde Staten is commotie ontstaan over de nieuwste uitgave van het Merriam-Webster-woordenboek, waarin het omstreden lemma nigger (?nikker?) is opgenomen, met de vermelding : ?beledigende benaming van een zwart persoon.? De uitgever staat onder zware druk. Duizenden verontwaardigde Amerikaanse burgers hebben petities ondertekend. Het feit dat Mark Twain in zijn meesterwerk ?De avonturen van Huckleberry Finn? honderd jaar geleden al veelvuldig het woord nikker gebruikte vinden zij geen valabel argument.

Een multidisciplinaire werkgroep van Zwarte Woensdag nam ook onze eigen Van Dale onder de loep en formuleerde enige kritische aanbevelingen voor de volgende editie.

apenland, beledigende benaming voor het koninkrijk België. ?Wij leven nu eenmaal in een .? (Mark Eyskens)

geheelonthouder, beledigende benaming voor informaticus met een geheugen van meer dan 16 megabyte.

hooggeplaatste, (volkst.), beledigende benaming voor politicus of magistraat. ? n maken veel wind.?

japneus , (gew.), beledigende benaming voor christen-democratische medemens.

kaaskop, (Zuidn.), in Brasschaat en Oud-Turnhout beledigende benaming voor Hollanders. Zeg liever : poldermodel. Voorbeeld : ?mijn zoon is getrouwd met een poldermodel?.

mens, (o.), beledigende benaming voor vrouwelijk persoon. ?Het van hiernaast.?

teef, beledigende benaming voor underdog. Zie ook : mens.

verruimer, (volkst.), overtreffende trap ; beledigende benaming voor japneus. Zie ook aldaar.

Salut les copains

Het Vlaams Blok viert feest. Zes jaar na de electorale doorbraak van 24 november 1991 nodigt Filip Dewinter de familie Mégret uit voor een bezoek aan de Scheldestad. Cathérine Mégret is de extreem-rechtse burgemeester in het Zuid-Franse Vitrolles, haar echtgenoot Bruno de tweede man van het Front National. Er was een tijd dat het Vlaams Blok nog, pro forma, bezwaar maakte tegen het staatsnationalisme van de Franse zusterpartij, maar Dewinter en partijvoorzitter Frank Vanhecke willen daar niet langer flauw over doen.

Dat in het stadhuis van Vitrolles vorige week niemand weet had van een Antwerpse uitnodiging, is een detail. Dewinter wil met zijn uitnodiging aantonen dat extreem-rechts kan besturen. In Vitrolles werden vooral de politiediensten versterkt. Agenten die (bij voorkeur gekleurde) boeven vangen krijgen er extra premies. Bij de andere stadsdiensten sneuvelden veel jobs, vooral in de culturele en sociale sector. Ambtenaren die het niet eens zijn met de opvattingen van het stadsbestuur vliegen aan de deur. De directrice van een bioscoop werd ontslagen, omdat ze een film over aids en homoseksualiteit wilde vertonen. Boeken worden er uit de bibliotheken verwijderd, straatnamen veranderd. Met dat laatste heeft het Vlaams Blok al een nare ervaring, toen het de Berchemse Generaal Drubbelstraat wilde omvormen tot Ward Hermansstraat. Ward Hermans was tijdens de Tweede Wereldoorlog een notoir SS’er, maar dat was de indiener van het voorstel, senator Wim Verreycken, helemaal ontgaan. Foutje ! Het kan de beste overkomen.

Tijdens het bezoek van de Mégrets zullen de Blok-voorstellen om het openbaar vervoer gratis te maken voor Ariërs, nog niet zijn uitgevoerd. De zuiders ogende Dewinter en zijn collega Gerolf Annemans zouden op de Antwerpse tram hoe dan ook de volle pot moeten betalen, om over hun Franse gasten maar te zwijgen. Om de feestelijkheden af te ronden, zal het gezelschap een dancing bezoeken waar Marokkanen worden geweigerd. Keuze te over. Op het Schoon Verdiep in het Antwerpse stadhuis zijn ze niet welkom, zo liet burgemeesteres Leona Detiège (SP) al weten.

Bijdragen : Piet Piryns, Peter Renard, Marc Reynebeau

Studentendoop, Gent (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content